gerundium

9 april 2018

Kors i taket

Kors i taket. Igår inträffade en fullständigt unik händelse. SVT släppte i Agenda fram chefen för Russia Today (RT) Margarita Simonjan i en intervju med Bert Sundström. Hon tilläts bl.a. påpeka att SVT har förtigit sanningen om den brittiske utrikesministern Boris Johnsons lögn, att laboratoriet Porton Down skulle ha bekräftat att Skripal förgiftats med ryskt nervgift.

När laboratoriets chef dementerade detta tog brittiska UD bort ett Twitter-meddelande där man påstått motsatsen.

Intervjun var anständig och kan ses på SVT Play.

Några saker i Bert Sundströms och redaktionens kommentarer förtjänar dock påpekas:

1) Det sades att den enda svensk som Russia Today intervjuat är Kent Ekeroth (SD). Det är inte sant. Men även om det vore det, säger det ingenting om RT:s inriktning.

Det är nämligen så att svenska politiker i mycket stor utsträckning vägrar att uttala sig för rysk TV. Det kunde jag själv uppleva när jag i december som frilansare hade fått uppdraget att förbereda ett reportage om Sverige i TV Tsentr, en av Rysslands största kanaler. Utan att nämna några särskild namn kan jag säga säkert att inte en enda tillfrågad riksdagspolitiker ställde upp för intervju.

Detsamma gäller Rädda barnen, Amnesty, Barnombudsmannen och en rad organisationer och myndigheter som ryssarna uttryckt önskemål om att träffa.

Om RT:s bevakning kan tyckas sned beror det inte tillr inga del på den grasserande russofobin som politiker och vissa media piskat upp.

2) Bert Sundström försökte med några halvkvädna ord påstå att Simonjans påstående om Boris Johnson skulle vara osant. Enligt Sundström var det inte Johnson som försökte sudda på nätet utan brittiska UD.

Men herregud, Johnson är utrikesminister och brittiska UD:s chef! Även i andra uttalanden - t ex. hans ökända skåltal med allusioner på Dostojevskijs "Brott och straff" har Johnson uttalat sig entydigt om Rysslands skuld och inte ens skylt sig med Theresa Mays fikonlöv - "Highly likely".

3) Bert Sundström sade också att det är uteslutet att RT skulle kritisera Putin. Men det är väl inte ett nyhetsmediums uppgift. Däremot ska väl ett nyhetsmedium kunna spegla kritik i samhället. Men man ska också komma ihåg att RT är riktat till utlandet. Inrikes förhållanden behandlas mest i andra ryska kanaler.

En rättvis jämförelse av pluralismen i rysk TV och svensk TV skulle entydigt utfalla till rysk förmån. Tro mig, jag ser dagligen på kvalitetsprogram som "60 minuter" och Vesti. Svenska nyhetsprogram når inte upp till knäna...

Hur som helst ska Sundström ha heder av sin intervju. Hans kommentarer är väl vad som krävs av en SVT-korre i Moskva. Många svenska Moskvakorrar har varit värre.

Kanske är det för tidigt att hoppas på ett uppvaknande. Men Monica Saarinens intervju med statsminister Stefan Löfven i P1, där han pressades om "solidaritetsförklaringen" med den brittiska giftprovokationen, var också ett stycke kritisk journalistik.

Stefan Lindgren
 Nedan:  Brittiska UD:s raderade twitter.


2 kommentarer :

  1. Tack för den. Den var inte ens utrikesspärrad som mycket hos SVT av oklar anledning.
    En amerikansk analytiker intervjuad på Sputniknews idag frågar sig om det första kalla kriget överhuvudtaget handlade om kommunismen. Det är samma geopolitiska manövrer då som nu. Kommunismen fungerade bara som en mycket läglig förevändning. Samtidigt kunde man svartmåla den inhemska vänstern. Vi såg det speciellt när Kina öppnade landet för utländska profitjägare. De fick vara hur kommunistiska som helst i sin ideologi, inga problem så fort de erbjöd tillfälle till att kamma hem feta vinster. Därför var Ryssland så underbart på 90-talet, allt låg öppet för exploatering.

    SvaraRadera
  2. Det kalla kriget berodde på Stalins olydnad beträffande dollarns ställning, att han inte signerade Bretton Woods. Och Stalins död avbröt Sovjets konkurrerande gulduppbackade valuta och handelsszon.
    Som även är fallet i vår tid, tex ifråga om både Khadaffi och Saddam Hussein, förtigs den aspekten av msm.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.