12 januari 2021

En promenad på Pennsylvania Avenue

 

Jag har tagit mig igenom Trumps långa tal från 6 januari. Det mest upproriska han säger är att "vi ska gå nedför Pennsylvania Avenue... Jag älskar Pennsylvania Avenue".

"Vi kommer att gå ner till Capitolium, och vi kommer att heja på våra modiga senatorer och kongressledamöter och kvinnor, och vi kommer antagligen inte att heja så mycket på några av dem, för du kommer aldrig att ta tillbaka vårt land med svaghet. Du måste visa styrka och du måste vara stark.
Jag vet att alla här snart kommer att marschera över till Capitolium-byggnaden för att fredligt och patriotiskt göra era röster hörda."
Han säger faktiskt ingenting om att storma Capitolium, bara om att ge republikanerna råg i ryggen i den pågående omröstningen där inne.

Huvuddelen av talet handlar om hur "valstölden" har gått till.

Många av hans påståenden är bestickande, som att han fick 12 miljoner fler röster än 2016 och ändå förlorade. Har sådant hänt förr i USA?

Mycket gäller detaljer i röstförfarandet, som att Pennsylvania 11 dagar före valet avskaffade kravet på verifiering av identiteten på dem som röstade utan ID-kort. Det gäller obemannade "dropboxes" för poströstning, 10 000-tals röster av icke-medborgare. Inte minst gäller det rösträkningsmaskinerna Dominion, som enligt en rapport från Bibb County, Georgia, som Trump läste upp, fick hans röstetal att plötsligt minska från 29 391 röster till 17 000.

Det vore intressant om någon opartisk USA-expert (om en sådan nu finns i sinnevärlden) kunde kontrollera och kommentera hans påståenden. I övrigt omdömesgilla personer som Anne-Marie Lindgren,
analyschef på Tankesmedjan Tiden, bara fnyser "konspirationsteorier" när man tar upp saken.

I förbifarten tog Trump upp frågan om USA:s eviga krig. Det är i stort sett den enda politiska sakfråga han berörde.

"Jag har tagit hem en hel del soldater. Dom finns i länder som ingen vet namnet på. Ingen vet var de finns. Men de är där. De förlorar armar, ben, ansikten. Jag har tagit hem dem, i stort sett, från Afghanistan och Irak".

Men som för att påminna oss om att en president i USA inte kan vara antiimperialist tillägger han att USA borde ha tagit Iraks olja "när vi ändå var inne".

Delvis påminner Trumps hållning om Eisenhowers avskedstal. Han hade något av samma bittra budskap, att dom (det militärindustriella komplexet sa Eisenhower; demokraterna-media-vänstern säger Trump), tagit över makten och annullerat den amerikanska demokratin. Men han sa det mycket mer polerat, välformulerat än Trump som hela tiden talar i halva meningar och antydningar.

Eisenhower lämnade dock tyst och stilla den historiska scenen. Det gör inte Trump. Han väsnas så länge han kan och han har en rörelse som möjligen - hur disparat och irrelevant den än kan te sig - skulle kunna driva frågorna vidare. Att USA är moget för genomgripande valreformer är en av dem. Att media och det militärindustriella komplexets makt måste vingklippas är en annan.

Bidens chanser ökar antagligen ju mer han håller tyst och koncentrerar sig på att hejda den skenande arbetslösheten. 10,7 miljoner gick arbetslösa i december (6,7 procent), vilket är dubbelt så mycket som före pandemin. 

Stefan Lindgren

Här till sist ett gruppfoto på några anhängare till Trump... Fel av mig: ett nyårskalas i Moldavien på 1950-talet. Se mera här.











1 kommentar :

  1. Mycket bra sammanfattat! Desinformationen och hyckleriet från MSM når inga gränser

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.