24 november 2023

En gång i Petersburg

Edgar Allan Poe i läkarkabinett med skelett.

En gång på ett kafé i S:t Petersburg mötte Aleksandr Pusjkin en gråögd man av medellängd, som satt för sig själv. Varför den store ryske poeten intresserade sig för denne okände amerikan som lystrade till namnet Edgar Allan Poe är okänt.

Men under det livliga samtalets gång gav faktiskt amerikanen Pusjkin idén till "Bronsryttaren".


Så börjar en artikel av Lada Klokova i den nya ryska tidskriften "Russkij Mir" (juni 2023).

Men vips tar skribenten oss ut ur drömmen. Det är en ren mystifikation, rent båg, som går tillbaka på ett stycke i Poes korta självbiografi från 1839. Där skriver han att han i 17 års ålder "rymde hemifrån utan en cent på fickan, för att delta i grekernas kamp för sin frihet, men utan att någonsin komma fram till Grekland hamnade jag i Ryssland, i S:t Petersburg".

I själva verket har forskare på 1900-talet kunnat fastställa att Poe aldrig besökte Ryssland. Men innan korvspaden klarnade hade myten om ett möte Pusjkin -  Poe etablerat sig i litteraturen.

I Valenin Katajevs roman "Tiden, framåt!" berättar en amerikansk ingenjör som kommit till Sovjet för att arbeta historien om Poe-Pusjkin. Jurij Tynjanov hade för avsikt att skriva en novell om saken. 

Poeten Vladimir Pjast gick ännu längre och påstod i sina memoarer att polisarkiven brändes under februarirevolutionen 1917 och där skulle ha funnits entydiga bevis för mötet Poe-Pusjkin.

Nåväl, denna anekdot tjänar bara till inledning till en längre artikel om Poe i "Russkij Mir", en tidskrift "om Ryssland och rysk civilisation".

Anslagen till kultur har 20-dubblats under Putin och denna tidskrift är ett exempel.

Ett annat exempel, - som jag bjuder kulturminister PArisa Liljest4rand på, helt gratis, är detta:

Med ett "Pusjkinkort”  kan nu ungdomar i Ryssland få tillgång till offentlig kultur.
Med detta kort (som även kan läggas digitalt i en telefon) kan 14-22-åringar lösa entrébiljetter till kulturarrangemang för upp till 5 000 rubel (590 SEK) per år.

Över 7 miljoner unga har hittills skaffat kortet.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.