21 november 2023

Vad Jaqueline Kennedy skrev till Chrusjtjov


Den 22 november 2023 är det sextio år sedan John F Kennedy mördades i Dallas, Texas. Många tvivlar fortfarande på att Lee Harvey Oswald var gärningsmannen eller den ende som sköt.

Dagens Nyheter kallar tvivlet på den officiella utredningen om mordet för "alla konspirationsteoriers moder". Men det visar bara för vilken gång i ordningen att journalist i Sverige blivit ett lättjans skalkeskjul.
1962 kom världen mycket nära en kärnvapenkatastrof. Den undveks tack vare Chrusjtjovs och Kennedys förmåga att uppfatta hotet mot hela mänskligheten (en förmåga som  idag tycks ha gått förlorad).

De båda gjorde en bytesaffär.Kennedy fick ta ner sina missiler i Turkiet mot att Chrustjov drog bort sina från Kuba. Den gången erkände båda parter att det finns "röda linjer" som går utanför stormakternas gränser, men som måste respekteras. Idag erkänns inte längre denna princip om säkerhets odelbarhet, fast den finns inskriven i OSSE-dokument.

Så snart Ryssland har en synpunkt på upprustningen runt sina gränser stämplas detta som aggression och kolonialism. Ryssland får inte längre ha några legitima säkerhetsintressen utanför den hermetiska järnridå som väst upprättat.

Men det faktum att Kennedy hade gjort upp med Chrusjtjov kom att användas emot honom. Hela den djupa staten våndades och förfasades över Kennedys avgörande vändning mot fred. Han började uppmana till fördraget om förbud mot kärnvapenprov och tillbakadragande från Vietnam.

I juni 1963 gjorde han en passionerad vädjan om att sluta fred med sovjeterna:

"Om vi nu inte kan avsluta våra meningsskiljaktigheter, kan vi åtminstone hjälpa till att göra världen säker för mångfald. I slutändan är vår mest grundläggande gemensamma länk att vi alla bebor denna lilla planet. Vi andas alla samma luft. Vi värnar alla om våra barns framtid. Och vi är alla dödliga.”(10 juni 1963).

Mordet på JFK ett knappt halvår senare släppte lös en nukleär kapplöpning som fortsatte in på 80-talet och nu 40 år senare håller på att starta om sedan USA makulerat i stort sett alla nedrustningsavtal.

Efter mordet på JFK kom morden på Martin Luther King och Robert F. Kennedy, som vi nu vet inte  mördades av ensamma beväpnade män.

Det finns en utbredd misstanke om att JFK dödades av element inom den egna staten, särskilt CIA. Oliver Stones film JFK från 1991 la nytt bränsle på brasan

Den hade föregåtts av en väldokumenterad bok av James W. Douglass, "JFK and the Unspeakable: Why he Died and Why it Matters" (New York 2008).

Den 11 januari 2013 berättade Robert Kennedy Jr. för Charlie Rose inför en stor publik i Dallas att hans far, Robert F. Kennedy (bror till JFK), privat ansåg trodde att Warren-kommissionen var "ett uselt hantverk" och att "bevisen vid det här laget är mycket, mycket övertygande för att det inte var en ensam skytt."

Kennedy sa att hans far hade "bett justitiedepartementets utredare att informellt undersöka anklagelserna om att den anklagade mördaren, Lee Harvey Oswald, hade fått hjälp från maffian, CIA eller andra organisationer. Han sa att personalen hittade telefonlistor som länkade Jack Ruby, Oswalds lönnmördare, till personer inom den organiserade brottsligheten med kopplingar till CIA, vilket övertygade den äldre Robert Kennedy om att det låg något i anklagelserna.”

Man vet att polisskyddet för JFK i Dallas var uselt. Geväret som undersöktes matchade inte de tre patronerna. Robert J. Groden, bästsäljande New York Times-författare och rättsmedicinsk fotografisk konsult till representanthusets kommitté om lönnmord, har skrivit sex böcker som motbevisar hypotesen om en ensam beväpnad man.

* * *


I Ryssland har forskare lagom till 60-årsminnet av mordet på Kennedy avhemligat ett stort material om  Sovjetunionens reaktion på mordet på USA:s 35:e president.

"I samband med Kennedys död skulle det vara lämpligt att sända kondoleanser å Chrusjtjovs och Brezjnevs vägnar till den nye presidenten Johnson och Kennedys fru", skrev Sovjets USA-ambassadör Anatolij Dobrynin.

Chrusjtjov skickade inte bara kondoleanser, utan besökte också personligen den amerikanska ambassaden med sin fru för att skriva under begravningsboken. Samma dag skickade sovjetstatens första dam ett personligt brev till Jacqueline Kennedy. Varken före eller senare gjorde Nina Petrovna Chrusjtjova några offentliga uttalanden.

Enligt Chrusjtjovs son föll den sovjetiske partichefen på knä och började gråta. Under de åren visste ingen att Kennedy, som inte litade på utrikesdepartementet, militären och CIA, inlett en hemlig korrespondens med Chrusjtjov via en inofficiell kanal. Två frontsoldater, som personligen hade upplevt  andra världskriget och var medvetna om möjligheten av universell kärnvapenförintelse, sökte efter ett sätt att förhandla.

Ledarna förde hemlig korrespondens i över två år genom KGB-residenten Georgij Bolsjakov och Kennedys pressekreterare Pierre Salinger. Brev utväxlades, insvept i tidningar, på ett hotellrum i New York. I det allra första hemliga meddelandet som Chrusjtjov skickade till Kennedy den 29 september 1961, jämförde han det nuvarande instabila tillståndet i världen med Noaks ark, där både "rena" och "orena" djur fann skydd.

Men oavsett vem som anser sig vara "ren" och vem som är "oren", var de alla lika intresserade av en sak - att Arken framgångsrikt skulle fortsätta sin resa. Antingen är vi tvungna att leva i fred och samarbeta för att hålla arken flytande, eller också skulle den sjunka.

Från de första dagarna av sitt treåriga presidentskap gick Kennedy i öppen konflikt med armégeneraler, representanter för underrättelsetjänsterna och landets militärindustriella komplex. Som svar kallade amerikanska "hökar" honom för en förrädare.

"Man ansåg att Kennedy var för 'krypande' inför Moskva, att han tvärtom borde försvara USA:s tuffare position”, konstaterar Nikita Pivovarov, biträdande chef för publikationsavdelningen vid Ryska statens vetenskapsakademi.

Centralkommittén beslutade att skicka en delegation ledd av vice ordförande i ministerrådet Anastas Mikojan till Kennedys begravning. Då kom ett nytt krypterat telegram från Dobrynin. Det  rapporterade en oväntad vändning i ärendet. Skytten, den 24-årige före detta marinsoldaten Lee Harvey Oswald, greps. Den amerikanska pressen pekade på ett ryskt spår i hans biografi.

Än idag förmedlar dessa rader den känslomässiga spänningen i dessa minuter.

"En kontroll på ambassadens konsulära avdelning visade att Oswald faktiskt hade bott i Minsk i flera år, där han gift sig med sovjetmedborgaren Marina Ivanovna Prusakova, född 1941", stod det i telegrammet.

Lee Oswald framställdes som "Moskvas hand", som begått ett politiskt mord. Ingen tog hänsyn till den åtalades egna ord och argumentet att en person inte kunnat avlossa tre skott på fem sekunder från ett gevär med mekaniskt slutstycke.

I denna situation tog den sovjetiska ledningen ett steg utan motstycke. Landet försåg USA:s utrikesdepartement med fotokopior av allt material relaterat till Oswalds tid i Sovjetunionen, inklusive hans journaler från Botkinsjukhuset och ett mystiskt brev som den sovjetiska ambassaden fått den 9 november 1963.

Meddelandet, som påstås vara undertecknat av Oswald, talade på dålig engelska om "våra oavslutade ärenden". Dobrynin och KGB-residenten i Washington stämplade detta omedelbart som en provokation.

"Det finns ett visst intryck av att brevet organiserats av dem som uppenbarligen är inblandade i  mordet på presidenten. Kanske skrev Oswald själv detta brev under diktat och fick några löften i gengäld", noterade de.

Samtidigt flög den sovjetiska sorgdelegationen, med Mikojan i spetsen, till USA. Det blev ett spännande möte med Kennedys änka Jacqueline. Mikojan beskrev det i detalj i ett krypterat telegram, och betonade särskilt det känslomässiga momentet. Under samtalet höll Jacqueline med båda händerna hans hand för att förmedla sina känslor och tankar till honom så övertygande som möjligt.

"Jacqueline Kennedy sa med stor känsla och höll knappt tillbaks sina snyftningar: 'Jag är övertygad om att ordförande Chrusjtjov och min man kunde ha lyckats i sökandet efter fred. Nu måste ni fortsätta detta arbete och slutföra det”, ska Jacqueline ha sagt enligt Mikojan.

Under ett helt år utredde Warrenkommissionen, som av någon anledning inkluderade den allsmäktige ex-CIA-chefen Allen Dulles, som hade fått sparken av Kennedy, århundradets mest ökända brott. Den slutliga domen från kommissionen förvånade ingen. En ensam mördare påstods ha begått ett otroligt komplicerat brott.

Den sovjetiska ledaren accepterade inte den officiella versionen. I en intervju med Drew Piron, en krönikör för den inflytelserika amerikanska publikationen Washington Carousel, redan i maj 1964, förklarade han varför.

"Det är omöjligt att ett sådant brott begåtts av en ensam person. För Lee Oswald är detta ett alltför komplext brott. En hel grupp människor agerade här enligt en speciellt utvecklad plan. Bakom hela detta brott finns människor som hade fantastiska möjligheter - både materiella och ekonomiska... Kennedy blev i grunden ett offer för sina fiender. Och, det verkar på mig som att Warren inte kommer  att kunna undersöka detta", sa Chrusjtjov.

En av sina sista nätter i Vita huset berättade Jacqueline Kennedy för den sovjetiska ledaren om de krafter som verkade för upptrappad spänning i ett mycket personligt brev, handskrivet på det officiella brevpapperet i USA-presidentens residens. Jacqueline Kennedys ord har fått ny relevans av den senare utvecklingen:

"Den fara som oroade min man var att krig kunde startas inte så mycket av stora män som av små. Medan de förra förstår behovet av självkontroll och återhållsamhet, drivs de senare ofta av rädsla och övermod", konstaterade Jacqueline Kennedy.

Detta är i grunden ett referat av en artikel på Global Research och ett inslag i Vesti nedeli 19/11 (förbjudet i EU). Red.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.