1 oktober 2014

Våldets apologeter

Vem är våldets apologeter när det gäller Ukraina?
Lyssna här hur Sveriges Radios Maria Persson Löfgren försvarar att folkvalda misshandlas och kastas i soptunnor i Ukraina.
Idag rapporterade hon om hur  tre parlamentariker "som är  knutna till den störtade presidenten Viktor Janukovytj attackerats av folkmassor".
I själva verket är de fler än tre. I själva verket är de inte särskilt knutna till Janukovitj – herre Gud, den nye presidenten Porosjenko var hans finansminister! I själva verket är organiserade fascister inga folkmassor.
Så berättar hon om Nestor Sjufrytj i Odessa som togs till sjukhus med en ögonskada och blodig näsa.
Hon nämner inte att brottsrubriceringen mot gärningsmännen som naturligtvis kom undan är "huliganism", en rubricering som Sjufrytj begärt omprövad. I Sverige skulle det definitivt ha stämplats som grov misshandel om inte värre.
Och så kommer Maria Persson Löfgrens tafflig försök till förklaring till våldet:
"Bakom våldet mot politiker i Ukraina kan ligga ett missnöje med att bara några få av de korrupta politiker, som stödde den förra regimen, ställts till svars eller utretts."
Persson Löfgren försöker inbilla oss att korruption var en specialité för den förre presidenten. Och brottet "väpnat omstörtande" av statsordningen, som dagens makthavare gjort sig skyldiga till?
Under slagordet "kamp mot korruptionen" fortskrider nu en fascistisering av statsförvaltningen i Ukraina.

Ukrainas riksåklagare Vitalij Jarema har haft modet att gå emot den lag om "lustration" (på ren svenska – utrensning) som radan antog 17 september och påtala att den strider mot författningen (liksom mot internationella konventioner om samvetsfrihet etc.).

Den innebär att en miljon statstjänstemän, från minsta polis till ministrar, ska underkastas "medborgarkommittéers" granskning. Med minsta förevändning kan dessa kommittéer avskeda tjänstemännen. Blotta misstanken om fel åsikt räcker.
Detta passar extremhögern och fascisterna som hand i handske. Deras opinionsstöd räcker antagligen inte för att komma in i parlamentet. Men de kan fortfarande förpesta livet för statstjänstemän som inte följer deras minst vink.
Soptunneaktionerna är en tydlig signal till dem som inte lyder.

Lögnerna om Ukraina kastar ett märkligt ljus över svenska medias extrema känslighet för fascism och rasism.
Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. Krigets första offer är sanningen och det har SR:s korrespondent förstått och deltar helhjärtat i det kriget. Damen känner det som sin främsta uppgift att deltaga i det. Hela hennes rapportering är en skandal. Jag kände liadant. Tack för orden.

  SvaraRadera
 2. Jag läste först ditt inlägg och lyssnade sedan på MPL. Saknar länk! Jag håller inte med dig om att MPL försvarade fascisternas från Högra sektorn soptunneaktioner. Hon berättar, möjligen lite väl kallsinnigt, om detta märkliga fenomen och påpekar precis som du att fascisterna förmodligen inte kommer in i parlamentet efter nästa val.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sagt att hon försvarar dem. Hon gör ett dåligt försök att förklara dem.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5979961

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.