11 februari 2015

Mariupol väntar

Utbrända bilar på en parkeringsplats i Mariupol.
Vad vill invånarna i halviljonstaden Mariupol i Ukraina? I Michael Winearskis DN-reportage i dag citeras först en röst som säger att "något mer än hälften är för 'Folkrepubliken Donetsk'".


Detta följs av ett uttalande som av Denis Havrylov vid medborgargruppen Mariupols försvar som säger att "15 procent är öppet proukrainska, 15 procent är starka anhängare till 'folkrepubliken', medan resterande 70 procent inte har tagit ställning".

Även om det är vinklat är det ovanligt nyanserat för att vara DN. Man kan fundera på vad siffrorna betyder. Endast 15 procent av medborgarna i en ukrainsk storstad är "öppet proukrainska". Tänk er att endast 15 procent av Malmöborna var "öppet prosvenska"!

Det skulle kräva ett vanstyre från Stockholm av en dignitet vi har svårt att föreställa oss.

I april var Anti-maidanrörelsen på väg att ta makten i Mariupol men slogs ned våldsamt av Ukrainas nationalgarde, då försedd med amerikanska rådgivare och engelsktalande legosoldater.

I veckan tog Mariupols stadsstyrelse ned från sin hemsida alla formuleringar om att bekämpa "terroristerna" i DNR.


Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Om du frågade en sverigedemokrat kanske hen skulle hävda att en stor del av Malmös befolkning inte är prosvensk längre! Säkert överdrivet, men stan verkar ha problem i alla fall.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.