5 februari 2015

Här inne sitter nättrollen

Här inne sitter flera hundra nättroll och arbetar för Obama och Nato. Allt som USA och EU gör är bra. Allt som Putin gör är ont.Ja, bilden föreställer naturligtvis DN-skrapan i Marieberg. De senaste tio-femton åren har den befolkats av troll som inte ens skulle ha fått ett sommarvikariat på Olof Lagercrantz tid.

Under ledning av pojkscouten Peter Wolodarski manar de till militära insatser överallt där Nato pekar ut. I dagens tidning kan vi läsa att Sveriges icke-medlemskap i Nato är ett säkerhetshot för hela Östersjöområdet.Är det inte rentav en aggressionshandling?

Dessa troll har stängt av alla kommentarfunktioner och debattutrymmen och avskärmat sig från alla betänkligheter som ett slags kamikazepiloter.

Precis som wikipedias definition av "troll" är de "antisociala, grälsjuka och trögtänkta varelser".

Trollmor är DN:s egen syster Ratched (minns Gökboet), Hanne Kjöller som angriper långtidssjuka, korttidssjuka, fackföreningar och annat i vårt samhälle som andas svaghet.

Kring henne flockas stortroll som Erik Helmersson och Gunnar Svensson, alltid redo för ett krig. Nicke Lilltroll, Peter Wolodarski, är dock den som stoppat på sig nyckeln till skattkistan och därför anger tonen.

Skämt åsido tror jag DN:s uppslag idag om ryska nättroll har missförstått det mesta. Inte en enda "troll"-sida eller "troll"-signatur anges. Som källa till avslöjandena uppges http://shaltay-boltay.livejournal.com/ som är en vanlig anslagstavla med allt möjligt ickeverifierat skvaller.

Talar man om artificiella opinioner i Ryssland är det dock svårt att kringgå det faktum att västliga ekonomiska intressen styr en stor del av Internet, bl a de största ryskspråkiga sökmotorerna Yandex och Rambler. Det yttrar sig bl.a. i att den som söker nyheter om Putin först serveras ett redaktionellt urval av "Putins lögner".

DN-skribenten väljer dessutom att dramatisera betydelsen av "troll" på Internet. Han härleder det från "trolling", engelskans uttryck för att ro fiskedrag. Då skulle syftet vara att få läsarna att nappa på något.(Det näraliggande "nätfiske" är ju försök till bedrägeri som stöld av kontokortsdata och identiteter).

Men kollar man liten närmare, som Oxford English Dictionary gjort, så dök "troll" i Internetsammanhang upp 1992, just i den fornnordiska betydelsen "antisociala, grälsjuka och trögtänkta varelser".

Enligt Wikipedias artikel om nättroll så har begreppet ofta använts för att beteckna personer på nätet som framför kontroversiella åsikter som de egentligen är oense med. Allt för att provocera, skapa dålig stämning och förstöra vissa sajter.

Det passar ju också in på trollen i Marieberg. De har betalt - bra betalt - för att propagera för Nato:s krig. Vad de egentligen tycker är en helt annan sak. Det brukar ibland framkomma efter pensioneringen.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.