25 februari 2015

Varning! Freden är lös!


Dagens Nyheter och Sveriges Radio varnar: Freden är lös i Ukraina. Den måste bekämpas med alla medel, inklusive alla de dokument som kan frambringas för att bevisa att rysk aggression pågår.

Idag levererades två sådana dokument, som jag haft förmånen att kunna kontrollera mot originalet. LOL!


Maria Persson Löfgren lanserar i Sveriges Radio - och DN toppar redan sin websida med samma sak - ett dokument ur Novaja Gazeta som påstås bevisa att Kreml redan 4-12 februari 2014 planerade angreppskrig  mot Ukraina.

Läser man nu detta dokument visar det sig att det skulle ha lämnats in till presidentadministrationen, inte kommit därifrån. Ingen författare anges, bara att en viss affärsman Konstantin Molofejev deltagit i författandet. Sagde Malofejev är knuten till en fraktion i DNR/LNR som uppenbarligen manövrerats ut under utvecklingens gång. Möjligen kan det finnas ett politiskt motiv bakom publiceringen att kompromettera Kreml.  (http://www.compromat.ru/page_34579.htm) .

Dokumentet  förespråkar emellertid inte någon aggression utan bara varnar för att Janukovitjs regim var på väg att falla och förordar att "den ryska politiken mot Ukraina äntligen måste bli pragmatisk". Det sägs att frågan om en delning av Ukraina längs Dnepr "ställts på dagordningen" av EU som vill sluka Ukraina bitvis. Författarna förordar att Ryssland i det läget måste "ge sig in i det geopolitiska spelet".

I själva verket talar mycket för att dokumentet är en förfalskning, en efterhandskonstruktion. I punkt två talas exempelvis om ett "gerillakrig" som skulle pågå i de östra regionerna. Det är lätt att kontrollera att före 22 februari var det lugnt i Donetsk och Lugansk. Inga väpnade sammanstötningar förekom.
 

Det andra "avslöjandet" idag står Michael Winearski för i Dagens Nyheter. Winearski refererar en artikel ur Moskvatidningen Kommersant som sägs visa "att rysk militär verkligen slåss för 'folkrepublikerna' i Donbass":

"Tidningen beskriver i detalj hur 20-årige Misja från Jekaterinburg, 22-årige Alex från Mozdok och 23-årige Dima från Vladikavkaz sändes till Ukraina, men uppträdde utan nations- och grad­beteckningar. Precis som maskerade soldater som genomförde ockupationen av Krim i februari förra året."

Precis det Winearski påstår förnekas i artikeln. Tidningens reporter Ilja Barabanov bekräftar uttryckligen att Ljosja, Artjom och Dima är frivilliga, och inte längre anställda i Rysslands armé.

Som vanligt gör Winearski i sin avsky för ryssar, "små gröna män", inte någon skillnad mellan ukrainska ryssar och ryssländska ryssar och inte heller någon skillnad mellan ryska frivilliga och reguljära soldater som skulle ha beordrats gå in i Ukraina.

Rubriken på Winearskis artikel skriker ut att Ryssland stänger av gasen för Ukraina. Det gör Ryssland först om Ukraina inte betalar.

Menar DN att Ryssland måste skänka Ukraina gas?

När Kiev bara några dagar efter Minskavtalet - och i direkt strid mot andan i detta avtal - stängde av gasen till Donbass inte ens rapporteras detta i Dagens Nyheter, hycklarnas centralorgan.

Vad dagens "mediaavslöjanden" i Moskva  trots allt bevisar är att  det - säga vad man vill - råder pressfrihet i Ryssland.

Jämför med förhållandena i det "europeiska" och "demokratiska" Kiev där det 19 februari undertecknades en lag som drar in ackrediteringen för alla ryska journalister vid statliga ukrainska institutioner. Det innebär exempelvis att en rysk reporter inte längre kan följa en debatt i det ukrainska parlamentet.

Hur försvarar DN detta?
Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Med tanke på att försvarsmakten numera öppet umgås med svenska nazister, gullar med dem på twitter och facebook, så bör väl alla utländska frivilliga i Ukraina betraktas som en invasionsstyrka? Jag gör det iaf, för det finns inte längre något vattentätt skott mellan organiserad nazism i Sverige och försvarsmakten.

    SvaraRadera
  2. En av de värsta krigshetsarna i svenska media måste väl ändå vara Aftonbladets Wolfgang Hansson. Läs hans aktuella spekulationer om detta ”avslöjande”… http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article20373175.ab Lägg märke till hur han konsekvent garderar sig ”om dokumenten är äkta” men fortsätter ohämmat lägga ut sin nedärvda ryssfobi. Just så har han hetsat mot den fördömda ryssen sen första dagen på Majdan och konsekvent skuggat hur extremnationalister kuppade in en krigsregering som heller sökte krig än förhandlingar med oroliga Krim eller Donbasbor. Wolfgang Hansson? – ja,ja, bara förnamnet får mig att rysa.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.