17 februari 2015

Postnords dråpslag mot tidskrifter

Ingen har mig veterligt tagit upp Postnords dråpslag mot kulturtidskrifterna.

Från årsskiftet avskaffades föreningsportot som gjorde det möjligt att skicka ut en föreningstidskrift med föreningsporto för 5:80 st.

Nu kostar samma porto för samma tunna tidskrift (upp till 100 gram) 12 kronor. Prishöjning 107 procent.

Den förening som kan langa upp 4 500 i förskottsinbetalning kan dock komma i åtnjutande av något lägre taxa som B-posttidning. Vid en upplaga på 350 ex blir kostnaden 9:05 kr/exemplar. Prishöjning 56 procent.

Som vanligt heter det att bolaget är affärsdrivande och priserna inte kan påverkas. Politikerna tvår sina händer och hänvisar till godtyckligt och förnedrande kulturstöd.

Detta är en kommersiell piratattack mot det tryckta fria ordet. Den tryckta papperstidskriften är oersättlig som intellektuellt redskap och socialt medium. Den kan aldrig ersättas av facebook eller andra snuttemedia. Postnord anpassar sig inte till den digitala revolutionen. Man framtvingar en övergång till digitala media där en sådan är oförnuftig, reaktionär och yttrandefrihetsfientlig..

Regering och riksdag måste återta makten över statsägd egendom. VAd säger Alice Bah Kuhnke? Vad säger Stefan Löfvén?

Stefan Lindgren

1 kommentar :

 1. Tyst är det och sant är att det numera vinstdrivande verksamhetskravet hos Posten ligger till grund för dråpslaget men lika sant är att detta går emot fattade riksdagsbeslut.

  Mer om detta på:

  http://myran.biz/index.php/nyhetslosning/90-postens-tjanst-foreningsbrev-borta

  Bengt Johansson
  bengt.getteron@gmail.com

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.