24 februari 2015

Mister Mod


Jag tvekar inte att utnämna Mats Svegfors till årets mr Mod för hans inlägg idag i DN om Sveriges radios kryperi för Israels ambassadör.Helena Groll ställde i Sveriges Radios Studio ett frågan "om inte judarna själva hade något ansvar för den tilltagande antisemitismen i Europa".

Denna fråga undvek Israels ambassadör att svara på genom att istället angripa frågeställaren. Vips hade SR-ledningen fallit på knä och bett om ursäkt för frågan och raderat den ur SR:s arkiv.

Svegfors, f d SR-chef väl insatt i juridiken, kommenterar:

"Den israeliska ambassadören lyckades med bedriften att förklara tilltagande europeisk antisemitism med att det numera finns så många muslimer i Europa. Det hade varit rimligare att klippa bort vad ambassadören tyckte än vad Helena Groll frågade."

Vad Svegfors säger är att ambassadörens yttrande skulle kunna vara sådan "hets mot folkgrupp" som han skulle ha känt sig skyldig att ingripa mot. Men uppenbarligen vill de styrande att den eftertänksamhet, de spärrar och den försiktighet som Svegfors representerar inte längre ska vara rådande.

"Nous sommes Charlie" är dagens refräng.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.