12 februari 2015

Har Obama räknat rätt?Har Obama räknat rätt? undrar Bo Persson i Piteå i detta inlägg.

Varför avvecklades inte NATO när Warszawapakten lades ner? Ja, det finns säkert många svar på den frågan. Och ett är förstås att ryssarna hade förlorat kalla kriget medan amerikanarna hade vunnit det. Och man skall komma ihåg att förutom den konstituerande uppgiften "att hålla ryssarna ute" hade NATO också två inofficiella uppgifter.


Dels den "att hålla amerikanarna inne", som det hette. Och dels den "att hålla tyskarna nere". Och då fransmännen och engelsmännen, inte var särskilt glada när amerikanarna drev på den tyska återföreningen, så påmindes de om dessa NATO:s två inofficiella uppgifter.

Ytterligare en annan anledning var säkert att USA föreslog att NATO skulle bli den världspolis, som man behövde, nu när man var ensam spelare på den globala arenan. De bestämmande europeiska NATO-staterna var ju före detta koloniala stormakter, som inte glömt den tiden. Så försågs NATO med denna nya "out of area"-uppgift, som den kallades.

Men med det här världspolisjobbet har ju NATO och USA inte lyckats särskilt bra. Aldrig har det väl varit så kaotiskt från Afghanistan över Irak och Syrien och ända till Libyen som det är idag. Och samtidigt har ju amerikanarna fått en ny konkurrent om världsherraväldet. Ryssarna har alltså fallit bort men istället har kineserna dykt upp. Och amerikanarna är nu i full färd med sin militära ombalansering till Ostasien. "Pivot" är den engelska beteckningen.

Men vad tjänar Europa på att binda upp sig på en sida i denna nya kraftmätning. Eller på totalt kaos i Mellanöstern. Och de flyktingströmmar som detta skapar. För att nu inte tala om regionens grundkonflikt – alltså den palestinsk-israeliska – som hängt med sedan början av kalla kriget och som idag, när vi börjat se slutet också av efter "Efter kalla kriget"-eran, fortfarande är samma öppna sår och ett sår som amerikanarna aldrig visat det minsta realpolitiska intresse för att det läks.

Ja, den debatten är nu igång i Europa. Och det är klart att detta inte är en debatt som tjänar USA:s globala intressen. Om Europa börjar betrakta NATO som allt mindre relevant, så innebär ju det på sikt slutet för NATO och "den atlantiska länken"

Men har Obama räknat rätt, när han tror att att han kan få slut på den debatten genom att öppna för ett ukrainskt medlemskap i NATO. Han visste ju på ett ungefär hur ryssarna skulle svara på det draget. Ryssarna har precis som amerikanarna sina röda linjer. Stormakter har det. Även om de inte finns i folkrätten. Minns Kubakrisen 1961!

Men som sagt, har Obama räknat rätt? Ja om man ser på vår svenska debatt så har han ju det. Hos oss är ju russofobin just nu närmast hundraprocentig. Men om man ser till debatten på kontinenten, kan man väl säga att det står och väger just nu.

Bo Persson, Piteå

2 kommentarer :

  1. Det här flyger väl under radarn i Sverige
    http://www.romania-insider.com/the-u-s-brings-250-soldiers-in-romanian-base-as-russia-warns-it-might-neutralise-the-countys-military-targets/141871/
    Ska man vara orolig?

    SvaraRadera
  2. Maria Persson Löfgren sitter i Moskva och uttalar sig tvärsäkert om vad som händer i Ukraina. Professionellt, lugnt och sansat vet Maria vad vi svenska radiolyssnare bör veta och gör sina personliga bedömningar om fakta med en nedärvd ryssfobi inristad i pannan. Hur ända in i h-e kan SR släppa lös en sådan oseriös rapportör. Maria kunde likaväl suttit i Kivik och gjort samma reportage när hon tankar in sin info från Ukraina och hur seriöst hade det låtit i radion: ”Maria Persson Löfgren – direkt från Kivik”.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.