28 maj 2015

En fotboll är rund

Sex FIFA-funktionärer har gripits i Schwiez och ska utlämnas till USA. Utredningen bedrivs av FBI.

Här måste man nypa sig i armen. En amerikansk fotboll är avlång och spelas enligt en invecklat system med medeltida rötter. Där finns massor av lagledare, kvartsbackar, "go-for-it" och skumma regler.

Varför ställer sig inte en enda reporter frågan vad FBI har med FIFA att göra? FIFA sysslar ju med runda bollar. Sen när blev FBI världspolis?

Här kommer svaret:

Bakom gripandet stod en begäran från USA:s justitiedepartement och personerna ska nu lämnas ut till USA. Enligt ett pressutskick från den schweiziska åklagarmyndigheten misstänks de gripna för att ha tagit emot mutor på sammanlagt 100 miljoner dollar, alltså ungefär 845 miljoner kronor, mellan tidigt 1990-tal och i dag.


Pengarna ska ha betalats i gengäld mot att Fifa-topparna delade ut media-, marknads- och sponsorrättigheter i samband med fotbollsturneringar i Latinamerika. I så fall hade man kanske väntat sig en arresteringsorder från Latinamerika.

Som framgår av åtalsakten är bara två av de gripna USA-medborgare, möjligen har några till dubbelt medborgarskap.

Bland anklagelserna som nu sprids i media finns fantastiska uppgifter om  matcher som fixats genom att göra hela fotbollsplaner lutande!

Det tas mer eller mindre för givet att Qatar och Ryssland ska ha mutat sig till sina fotbolls-VM.
Bland de gripna fanns bland annat Fifas vicepresident Jeffrey Webb. Åklagarna har även utfört en razzia mot Fifas högkvarter i Zürich.

Typiskt är att gripandena skedde innan  den stundande kongressen, som nu riskerar att inte kunna genomföras, eller måste genomföras med ändrade majoritetsförhållanden.
Syftet med USA:s ingripande i FIFA:s angelägenheter är uppenbart:  Det handlar om att stoppa VM i Ryssland 2018. USA har krävt detta högljutt, men ordförande Sepp Blatter har vägrat rätta sig. Han skulle väljas om på fredag men kan nu tvingas stiga ner. Resten blir en kaksmula för den lobby som vill göra fotbollen till en bricka i Nato:s politiska spel mot Ryssland.
Ett annat viktigt syfte är att förhindra ett beslut som går Israel emot. På  fredag skulle FIFA besluta om att stödja en palestinsk motion om att avstänga Israel för sina systematiska kränkningar av palestinska fotbollsspelares rättigheter på de ockuperade områdena.
OBS! Ovanstående säger inte att FIFA inte är korrupt. Det säger att FBI är korrupt som springer politiska ärenden. De mest korrupta FIFA-funktionärerna är antagligen de som spelar med i detta spel.

Se mer på:http://www.jonathan-cook.net/blog/2015-05-27/us-arrests-as-fifa-mulls-giving-israel-boot/#sthash.b8BwZFZL.uxfs&st_refDomain=t.co&st_refQuery=/A6hT0kCyIn

Stefan Lindgren

7 kommentarer :

 1. Jadu Stefan,
  Putin tyckte illa om att FIFA funktionärer hade gripits föt mutor.
  Då står du upp och piper lite. Samt ojar dig även om att VM i Quatar år i riskzonen.
  Det sista är en verkigt stor skandal. Hur många gästarbetare har nu dött där? Hundratals vad jag förstår.
  Men sen kommer din lilla brasklapp om att du trots allt inte vet om ledamöterna som häktats var mutade.
  En tänkbar förklaring till att schweiziska polisen ingripit kan ju faktiskt vara att FIFA ledamöterna trott sig vara så skyddade att de kunde använda USA banker för transaktionerna. 845 miljarder eller så blir ju mycket i sedlar och resväskor.
  Din artikel är märklig.
  För övrigt måste vi se till att hålla Sverige utanför NATO.
  Svante Svensson

  PS. Blatter bev omvald så du och Putin kan somna om.

  SvaraRadera
 2. Man kan väl inte begära att en fysikprofessor ska se nån skillnad på 100 miljoner dollar och 845 miljarder...
  Om du anser att det är OK att USA styr Fifa är din ståndpunkt begriplig.

  Mig tycks det att deras jurisdiktion över FIFA i detta fall bygger på en tunn tråd. "...these crimes were agreed and prepared in the U.S., and payments were carried out via U.S. banks" (ehuru brotten begick i annat land!). Passerar detta kan i princip alla brott som begås med en enda dollarsedel eller Visakort inblandade hamna under USA jurisdiktion. Att gripandena skedde inför kongressen är självfallet ingen slump. Prins Ali gick dock på pumpen, Blatter fick 2/3-majoritet igen. Uppenbarligen är det många som gillar honom.

  I hela angreppet ingick att Schweiz riksåklagare öppnar en utredning om Rysslands och Qatars fotbolls-VM. Den utredningen kommer knappast att handla om byggnadsarbetarnas säkerhet i Qatar.

  Vad vi har sett här är väl hur världspolisen USA än en gång flexar sin muskler - men går på pumpen för att världen i stort är på sin vakt mot USA/EU:s kolonialmentalitet.

  Jag är övertygad om att 2/3-majoriteten bakom Blatter förmår ta itu med korruptionen utan USA-installerad oljeprins. Lennart Johansson och andra fotbollsrasister kan nog begrava planerna på fotbolls-VM i Storbritannien 2018.

  SvaraRadera
 3. Jadu, du är en gammal polemiker, men denna gång läste du inte noga.

  Jag skrev 845 mijarder, Och utelämnade valutan för att kolla. 100 miljarder dollar är nämligen 845 miljarder kronor och du tolkade precis som jag misstänkte valutan till dollar.

  Detta är dina polemiska trick.

  Kvarstår sedan det allvarliga:

  Du är beredd att se genom fingrarna med mycket stora mutor bara det gynnar din idol Putin.

  Usch

  Svante Svensson

  SvaraRadera
 4. Kvarstår så skillnaden mellan miljon och miljard! Men även fysikprofessorer kan bli trötta.

  SvaraRadera
 5. Javisst,
  men ett typo av detta slag ändrar ingenting.
  845 mijoner är även det en oerhörd summa. 845 miljoner enkronor travade på varandra blir en stapel på 84.5 mil! Dvs den räcker från Stockholm til ungefär tyska nordkusten.

  Således ändras inget av det väsentiga i min kritik av din Putinbeundran.

  Att jag är professor (numera senior sådan eftersom jag mest finansieras av pension) betyder att jag glatt medger när jag gjort ett räknefel eller så.

  Politiker och redaktörer tycks ha svårare med sådant.
  Svante Svensson

  SvaraRadera
 6. Javisst,
  men ett typo av detta slag ändrar ingenting.
  845 mijoner är även det en oerhörd summa. 845 miljoner enkronor travade på varandra blir en stapel på 84.5 mil! Dvs den räcker från Stockholm til ungefär tyska nordkusten.

  Således ändras inget av det väsentiga i min kritik av din Putinbeundran.

  Att jag är professor (numera senior sådan eftersom jag mest finansieras av pension) betyder att jag glatt medger när jag gjort ett räknefel eller så.

  Politiker och redaktörer tycks ha svårare med sådant.
  Svante Svensson

  SvaraRadera
 7. Svante du har totalt missat varför USA gör detta! Du tror väl inte att FBI springer efter mutkolvar, då hade de fullt upp i USA och skulle inte rota runt i varken FIFA eller Europa. Nej Blatter ger VM till Ryssland, och han vurmar för stater utanför det korrupta Europa med UEFA i spetsen. Du skall ju inte inbilla mig att Europa och USA kör renhårig fotboll? Afrika, Asien och Latinamerika har aldrig haft så mycket att säga till om som nu, därför stannar Blatter kvar.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.