25 maj 2015

Att förverkliga sina drömmar


Drömmar ser olika ut. För Parwin var drömmen att få vara med på Segerparaden i Moskva.

Det var hon. Tillsammans med kompisarna Barbro Kjelkerud och Dine Malmsten besökte hon Moskva.

Så här skriver Parwin i sin dagbok:
Det är aldrig för sent att förverkliga sina drömmar.

Det tog flera decennier för mig att uppfylla min dröm.

Drömmen att fira segern över Nazismen i det land där 27 miljoner av jordens bästa barn offrade sina liv för att rädda mänskligheten från nazismen barbari.

När jag landade i Moskvas flygplats stannade jag några minuter, tittade omkring mig, jag ville försäkra mig om att det inte var bara en dröm utan en vacker verklighet. Jag kunde inte hålla tillbaka mina tårar. Jag var stolt över mig själv att jag gav aldrig upp min dröm att fira segerdagen i Moskva.

Jag vaknade tidigt på morgonen lördagen den 9/5 i hopp att kunna hitta en bra plats för att se paraden på nära håll. Jag lyckades inte riktigt eftersom nästan alla moskvabor från äldre till småbarn redan varit ute och tagit bästa platser. Jag kunde ändå hitta en plats nära Röda torget . Miljoner människor var ute på gatorna .

Folk klättrade till och med upp på träden för att se paraden. När paraden närmade sig jublade fo lk, applåderna tog aldrig slut , marken under fötter vibrerade , det kändes som att tiden vrids tillbaka till 1945 efter att Sovjet besegrade Nazismen och Röda armen marscherade på Moskvas gator. Folk (speciellt unga) dansade, sjöng segersånger på gatorna, i tunnelbanor, överallt.

Det var folkets fest. Man kramades, fotades utan att förstå varandras språk. Man hade inte gemensamt språk men gemensamma känslor, alltså det var segern över Nazismen  som förenade miljoner människor från olika delar av världen.
Sammanfattningsvis; för 70 år sedan besegrades Nazismen. Det sovjetiska folket och Röda arménen spelade den avgörande rollen . Jag åkte till Moskva för att hedra och buga mig inför deras heroiska insatser.

* * *
En trotjänare i svensk-ryskt vänskapsarbete, Jevgenij Vorozjekin, 87 år, ställde upp och guidade de tre svenska tjejerna under tre intensiva dagar. "Aldrig bad han om en paus för att släcka törsten eller äta", berättar en tagen Parwin.
Jevgenij mottog 2004 orden Polstjärnan, riddare av första klassen, av Sveriges kung Carl Gustav. Den orden hittade verkligen rätt mottagare. I Ryssland har föreningen för vänskap med Sverige bedrivit sitt arbete i vått och torrt. Här är motsvarande förening tyvärr nedlagd sedan några år tillbaka. Kanske kan den återuppstå?
Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Jag kan bara gratulera tjejerna. Jag och tjejen åkte själv dit för att delta i firandet av att nazismen krossades.

  Segerdagsfirandet i Moskva är en makalös upplevelse. För mig var det en oerhört stark upplevelse och dessutom den största folkfest jag förmodligen kommer uppleva i mitt liv, (om jag inte åker dit igen vill säga). En starkare manifestation emot nazismen går inte att finna på vår jord, det är utan tvekan den största antifascistiska manifestationen i världen.

  Vi nedtecknade våra upplevelser då vi kände att vi var tvugna att dela med oss av denna fantastiska upplevelse vår upplevelse kan ni läsa här:
  http://jinge.se/allmant/unik-rapport-fran-70de-firandet-av-segerdagen-i-moskva.htm/comment-page-1#comment-258478

  MVH Martin Kullberg

  SvaraRadera
 2. Jag vill bara nämna två fakta som jag blev påminda om under mina dagar i Moskva :

  När de västallierade landsteg vid Normandie ( ett hjältedåd som ingen sovjetisk eller rysk medborgare underskattar ) hade redan
  20 miljoner sovjetiska medborgare, civila och i det militära, dött pga kriget.

  5.5 miljoner sovjetiska medborgare , civil och i det militära, dog i nazisternas koncentrationsläger under kriget 1941-1945.

  Jag var förstås inte på Röda Torget. Efteråt har jag sett inspelningar av ceremonin på Röda Torget medan jag var på Majakovskaja och på väg till Park Pobedi. När Putin
  talar ser man två hedersgäster direkt bakom honom i vita basker. Utan att ha fått det bekräftat ser de ut som två britiska veteraner,
  möjligtvis från besättningar som deltog i Murmanskkonvojer.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.