12 maj 2022

Ansöker Sverige om att få vara med i ett storkrig?


Idag skildrar SvD spelet inom socialdemokratin som ledde till U-svängen i Nato-frågan. Jan Eliasson, Mona Sahlin och Margot Wallström pekas ut som tunga Ja-röster.

Är det här personer som gjort sig kända för starkt engagemang för partiprogrammet (och inte bara sin egen tolkning av det), och för stor personlig integritet?
Eliasson, som Göran Persson elakt kallade "Jag Eliasson", började sin karriär i rampljuset som Olof Palmes bisittare i medlaruppdraget i Iran-Irakkriget.

Vad få vet var att han inte var Palmes val. Palme ville ha Rolf Ekéus. Men Torbjörn Fälldin sa att han fick nöja sig med Eliasson.

Någon sa att Eliasson har den fantastiska förmågan att gå in sist genom en svängdörr och komma ut först.

2009 gjorde han Nato en drängtjänst när han gick upp på den socialdemokratiska partikongressen och pratade ner en motion om att Sverige skulle återkalla sina trupper från Afghanistan. Utan Eliasson hade motionen vunnit och vi hade kortat vårt deltagande i det missriktade och helt felslagna kriget med ca 12 år.

Nu ser han ut att lyckas med att prata in Sverige i Nato i exakt det ögonblick då vi har chansen att gå rakt in i ett storkrig. Nato skickar nu stora mängder dödliga vapen till Ukraina och mängder med "frivilliga" och "rådgivare" (några försöker nu Zelenskij förtvivlat få ut ur Azovstal).

En strikt tolkning av folkrätten gör Nato till en krigförande part i konflikten och då är storkriget här. Den enda orsaken till att det inte har skett ännu är att Ryssland tvekar att dra den ofrånkomliga slutsatsen att Nato är krigförande part, vilket ger Ryssland rätten att retaliera mot vapendepåer och kommunikationer i Nato:s medlemsländer.

Om Sverige ansöker nu om medlemskap, är den uppenbara risken att det i praktiken bli en ansökan om att få delta i en europeisk Götterdämmerung.

Hur ökar det Sveriges säkerhet att från att vara ett absolut otillåtet mål för aggression till att vara ett möjligen legalt mål för sådan?
 
Stefan Lindgren
 
https://www.8dagar.se/2009/11/4-logner-avgjorde-s-kongressen_03.html 

2 kommentarer :

 1. Margot Wallströms omsvängning är inte dålig. Så här sa hon enligt 110 SVT Text Tisdag 02 jan 2018
  INRIKES PUBLICERAD 1 JANUARI
  Margot Wallström varnar Nato

  I en nyårsintervju med SVT Nyheter
  varnar utrikesminister Margot Wall-
  ström (S) försvarsalliansen Nato
  för att lägga sig i svensk
  politik.

  Regeringen överväger just nu att skri-
  va under FN:s konvention om ett glo-
  balt kärnvapenförbud. Nato:s USA-
  ambassadör har sagt att ett kärnvapen-
  förbud kommer skapa problem i Sveriges
  relation till Nato, vilket fått Wall-
  ström att ilskna till.

  -Vi kommer inte bry oss om hot. Det är
  inte acceptabelt att göra sådana ut-
  talanden, det är kontraproduktivt,
  säger Wallström i intervjun.
  Det är tragiskt att nu höra Wallström förespråka svenskt Natomedlemskap.

  SvaraRadera
 2. sanktioner väntade naturligtvis

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.