3 maj 2022

...nu tar vi det lilla lugna

 

Tecknaruppropet moment2022.se mot kärnvapen och Nato rullar på. Man kan fundera på varför det är just tecknarna som är ute först och protesterar när Sverige är på väg att kasta sig i armarna på Nato?

Jag tror att förklaringen är rätt enkel.

Man luggar inte en skallig. Tecknarna tillhör de "content providers" (innehållsleverantörer) som befinner sig längst ner i den mediala näringskedjan därför kanske vet mer om vad som rör sig i svenska folket än andra "kulturskapare", i synnerhet tjockmedias anställda journalister.

Å andra sidan sitter tecknarna på ett mäktig vapen. Som en av organisatörerna sa i tillmätta 60 sekunder på TV: En artikel kan lämnas oläst, men en bild kan inte göras osedd. Den har en tendens att fastna.

Sedan stora media som Aftonbladet och SVT har tillgodogjort sig nyhetsvärdet av moment2022 har de utlämnats till att löpa gatlopp mellan krigshetsare på sociala media.

Det är just det som är moment-22 i moment2022. Öppnar du munnen är du fördömd. Tiger du är du medskyldig.

Nu är det upp till oss övriga att ur TV-soffans djup åtminstone ta en titt på vad tecknarna vill oss. Gå till deras webbsida. Om du gillar det du ser, tala om det!  Sprid tecknarnas bilder. Låt dem inte slås ned av infama militarister.

Jag tror att de har många sympatier. Många som tänker som Ulla Wennbergs kloka gumma ovan.

Helt ensamma är de inte heller i en upplyst elit. Lyssna här vad Denis Halliday, FN:s biträdande generalsekreterare 1994-98, skrev för inte så länge sedan:

"På något sätt måste de yngre bland oss kräva av sina ledare avskaffande av kärnvapnen och att stoppa användningen av urlakat uran och dödliga drönare. Lagstiftarna måste övertalas att styra över skattepengar från den militära krävan till sociala behov och utbildningstillfällen, investera i mänskligt välbefinnande med hållbar tillväxt. Vi måste överbrygga den vida klyftan mellan rik och fattig, mellan 1 % och 99 %, och insistera på införandet av större jämlikhet mellan alla människor, inklusive kvinnor och män, Ett större fokus och ökad förståelse för vad mänskliga-rättigheter-för-alla innebär skulle föra oss framåt.

Det nu expanderande Nato är absolut inte vad en värld av pressade ekonomier och eftersatta befolkningar behöver.

Det är inget annat än en negativ kraft. Det underminerar ett redan skört Förenta Nationerna.

Nato har inte utnämnts till polis för hela klotet.

Det är egoistiskt, saknar integritet och har demonstrerat att dess ledning inte är att lita på och inte skapar något positivt.

Det levererar endast förstörelse och mänsklig fattigdom, osäkerhet och misär.

Nato måste avskaffas!"

(Citerat efter Hallidays förord till boken "The Globalization of Nato" av Mahdi Darius Nazemroaya, 2012.)

Stefan LindgrenInga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.