gerundium

17 mars 2014

Ryssland vill ha krig

Titta bara hur nära våra baser de har lagt sitt land.

6 kommentarer :

 1. I dagens (18/3) nätupplaga av Aftonbladet läser jag följande:
  "Enligt folkrätten har Krim ingen rätt att bryta sig ut ur Ukraina, menar experten Ove Bring.
  – En region har inte rätt att göra det såvida det inte göra möjligt inom landets konstitution. Och det gör det inte inom Ukrainas konstitution, säger han till TT."
  Vore bra om du kunde kommentera detta.

  SvaraRadera
 2. Ove Bring saknar totalt trovärdighet efter sitt försvar av USA:s ockupation av Afghanistan. Om det han nu säger vore sant skulle Afrika och stora delar av Asien fortfarande vara kolonier. Jag känner faktiskt inte till en enda stat som har någon utträdesparagraf i sin författning. Likväl utträder stater...

  SvaraRadera
 3. Delar din uppfattning om Ove Bring och koloniernas frigörelse. Detta biter i bästa fall på de redan troende. Men det är ju inte de som skall övertygas.Hur är det med ett lands territoriella integritet? Menar du att det är förenligt med folkrätten att en minoritet i en stat avskiljer sig och bildar en egen stat? Lämna gärna hänvisningar till relevanta delar av folkrätten. Gärna med hänvisning till paragrafer. Det vore även intressant om du kommenterade Anders Björnsson (http://www.tffr.org/) då han tycks mena att "fördömandet av den ryska aggressionen på Krim" är gott och väl.

  SvaraRadera
 4. Internationella rättens uppfattning om hur självbestämmandet som stadgas i FN-stadgan artikel 1 ska realiseras går isär.
  Om du går hit: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Court_of_Justice_advisory_opinion_on_Kosovo%27s_declaration_of_independence

  så hittar du en sammanställning av vad olika stater tycker. I synnerhet de som skriker högst om aggression idag är de som förklarade rätten till avskiljande oomkullruneklig vad gällde Kosovo.
  Det är ju också så att om man ifrågasätter Krims rätt till avskiljande inställer sig frågor om Ukrainas självständighet. Det är inte självklart att ukraina vid uppdelningen hade rätt att ta med sig Autonoma republiken Krim, lika lite som det är självklart att NKAO (Nagorno-Karabach) tillhör Azerbajdjan - sådana anspråk har inte vunnit stöd i FN:s säkerhetsrådet.

  SvaraRadera
 5. Iranierna vill tydligen ha krig ännu mer. De har lagt sitt land mitt i en ring av amerikanska baser.

  Lasse J

  SvaraRadera
 6. Med hänvisning till hur ICJ bedömde Kosovos avskiljande från Serbien ligger det nära till hands att konstatera att vad som sker på Krim ligger inom Folkrättens ramar. Men jag förstår inte vad du menar då du gör hänvisningar till till "Ukrainas självständighet" och (Nagorno-Karabach.

  Det som skaver är i vilken omfattning ryska reguljära trupper var inblandade i maktövertagandet på Krim.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.