30 december 2014

Nato och krigsguden Enyó


I nationalgalleriet i Prag hänger en tavla av Frantisek Tkadlík (1786-1840) som han målade under sin vistelse i Rom. Det är en rätt oansenlig allegorisk målning som varnade för Napoleonkrigens fasor och konsekvenser.


Stående nakna gestalten på vagnen föreställer Enyó, en grekisk gud, som enligt legenden älskade krig - att krossa, förstöra och skapa kaos, men som inte kunde bygga upp något nytt. Framför sig driver han familjer och andra ut i krig - vilka motsträvigt lämnar fredens och fridens land.

Enyó följs tätt av två söner Fobos (rädsla) Deimos (hysteri) samt av en övertäckt figur som symboliserar armod och misär. Målningen innehåller också andra symboler, bl a en fackla, symbolen för förstörelse, brinnande hus som påminner om Colosseums ruiner samt anspelningar på tortyr och krigets barbari.

Idag känns bilden ohyggligt aktuell - med svenska Enyó och dess cheearleaders - som med hjälp av rädsla och hysteri - huvudlöst försöker driva landet i famnen på det alltmera stridslystna Nato och USA.

Franz Smidek

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.