4 december 2014

Löfvén gjorde rätt

Anna kunde inte komma på balen (kan inte dansa?).
Återstår Barbie Lööf och Majoren 5 %.

Stefan Löfvén gjorde rätt som utlyste nyval. Nu får svenska folket en chans att avgöra vilken budget som ska gälla.

Visserligen är skillnaderna marginella, men i alla fall tillräckligt stora för att stödja Löfvéns alternativ.

Varje annan linje hade varit förknippad med demokratiska problem.


En s-ledd ministär kan inte administrera en alliansbudget. Att göra upp med Sverigedemokraterna hade varit ett vågspel. Det hade omedelbart följts av borgerliga uppgörelser med SD i nästa vända och s hade varit tillbaka på GÅ.

Alliansens linje, att vägra att samarbeta över blockgränserna, måste bestraffas av väljarna. De samarbetade över blockgränserna när de själva hade regeringsmakten. Argumentet att (mp) för en extrem politik håller inte, eftersom alliansen själva i långa perioder samarbetat med (mp). Så länge det gällt att genomföra reaktionära reformer som friskolan har mp dugt som samarbetspartner. Så varför får inte s samarbeta med dem? Hyckleri.

Och varför skulle stödet från v vara ett argument för att sabotera Löfvens regering? Alliansens blockad lämnar honom inget val.

Ansvarslösheten triumferar. Men hela upplägget, att få Löfven att framstå som tafflig och regeringsoduglig, kommer att slå tillbaka. Vem skulle leda en alliansregering?

Knappast Anna Kinberg Batra. Särskilt länge. Jag vill påminna om vad K-G Bersgrtöm skrev 13 november:

"Partiet (m) har vid tre tillfällen i modern tid valt ledare som inte visade sig särskilt lyckade – Gunnar Heckscher, Yngve Holmberg och Bo Lundgren. Jag blir inte förvånad om Kinberg Batra blir den fjärde.

Jag har sett henne i aktion vid tre stora tillfällen efter valet. I budgetdebatten där hon var chanslös mot Magdalena Andersson. När alliansen presenterade sin skuggbudget. Då blev hon sågad av DN:s tv-kommentator Johan Croneman, som förvånades över att hon på denna viktiga presskonferens läste innantill ur manus. Jag kan inte annat än instämma.

Hon gav ett osäkert intryck. Så idag hade Anna Kinberg Batra en tredje stor chans att visa att hon har tillräcklig kapacitet att efterträda partiets hittills framgångsrikaste ledare – Fredrik Reinfeldt. En oppositionsledare måste klara att tvinga statsministern på defensiven. Det lyckades inte."

Kinberg-Batra är ett svagt kort. Igår avböjde hon att framträda i TV för att tala om vad hon vill. Kan man ha en statsminister som gömmer sig, när det börjar storma?

Annie Lööf är det många som misstänker är en robot som tagit sig ut från någon Barbie-fabrik. Mekanismen kan hänga upp sig när som helst. Återstår Majoren 5 %, Jan Björklund. Men då ska man komma ihåg att 95 procent av svenska folket har röstat emot honom.

Nej, Löfvén har inget annat att göra än att skaffa sig egen majoritet. Det ska ske på grundval av den budget som alliansen+SD avslagit och på solida löften till väljarna att ta ett fast grepp om migrationspolitiken, för att beröva SD dess enda existensberättigande. Regelverket måste stramas upp för att Sverige långsiktigt ska kunna vara ett land där flyktingar kan vara trygga och inte diskrimineras.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.