23 december 2014

Träna din tyska med COMPACT-TVHur ska man förstå de väldiga PEGIDA-demonstrationerna i Dresden?

Denna veckas måndagsdemonstration växte till 17 000 deltagare - som sjöng julsånger och höll upp banderoller om "Fred med Ryssland"! Tänka sig. En rörelse som stämplas som "nazister i kritstrecksrandigt" av i stort sett hela det tyska ledargarnityret, från Merkel till Steinmeier, från arbetsgivareföreningens chef till protestantiska kyrkans överhuvud.


Pegida stämplas, smädas och mobbas så grovt att tveksamma Dresdenbor tenderar att ta deras parti. På det senaste mötet restes även paroller om fred med Ryssland, medan tecken på främlingshat fortfarande saknas - om inte själva motståndet mot "islamisering" ska räknas som sådant.

Vill man förstå vad som händer i Tyskland är tidskriften COMPACT:s nya TV-sändningar på Internet en hjälp. I dagens utgå tar programmet upp Pegida, fredsdemonstrationen mot president Gauck i Berlin som samlade 4 000 deltagare (vänsterprofilen Sarah Wagenknecht tvingades av sin partiledning att stanna hemma - skam!) och antisemitismprocessen mot COMPACT:s skapare Jürgen Elsässer.

En av det tyska miljöpartiets grundare, Jutta Ditfurth, hade anklagat honom för antisemitism. Enligt beslut i domstol 12 december förbjuds Ditfurth upprepa påståendet. Hon kommer dock att överklaga domen.

Trots en diger inlaga med resonemang om "strukturell fascism" etc. lyckades Ditfurth inte presentera ett enda citat där Elsässer yttrat sig antisemitiskt.

- Alltsammans handlar om att svärta ned fredsrörelsen, säger Elsässer.

Han anser att Tyskland - och Europa - lever i en förkrigstid och att de styrandes hela politik går ut på att stampa fram tyskt politiskt stöd för Nato:s uppbyggnad och expansion i ett läge där USA självt inte orkar bära detta ensamt. (Exakt så beskrivs uppgiften i rapporter för en inre krets.)

Kort sagt, se COMPACT-TV. 30 minuter tysk lågpris-TV. När får Sverige en värdig efterföljare?

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.