15 december 2014

Washingtons propagandakrig
En websida som kallare sig "stopfake" har föresatt sig att avslöja ryska propagandalögner om Ukraina.

Där finns en video som kommenterar de "75 främsta ryska lögnerna och osanningarna" om Ukrainakrisen. Se ovan.

Sidan rekommenderas av USA:s propagandasändare Radio Free Europa som också ber lyssnarna att skicka in "sina ryska favoritlögner".


Det hade förstås varit klädsamt om Radio Free Europa hade talat om att Stop Fake var ett amerikanskt projekt. Stopfake.org lanserades den 2 mars 2014 av studenter vid Mohylas journalistutbildning och deltagarna i utbildningen Digital Future of Journalism som drivs av State Department, USA.Till 95 procent bemannas Stopfake av oerhört vackra unga ukrainskor.

I allt väsentligt består de "75 lögnerna" som avslöjas av bilder som PÅSTÅS ha publicerats av motsidan och som utges för att vara en sak men i VERKLIGHETEN är en helt annan.

Jag valde ett sådant bildbevis ur högen. "Lögn 30" utgörs av en videosekvens på Youtube med rubriken "Nationalgardet spränger en rysk stridsvagn". Så får man se en stridsvagn som träffas av någon raket och börjar brinna.

Vari består lögnen? Videon kan lätt identifieras som inspelad i Syrien!

Men 1. ingenting bevisar att Ryssland eller Donbass publicerat filmen och 2. varför skulle de vilja visa upp hur en rysk stridsvagn sprängs?

Om avslöjanden av Rysslands propagandalögner håller den nivån kan Putin vara alldeles lugn.

Det är som Obama när han i sitt senaste tal i kongressen skulle citera Bibeln och sa "The good book says, don't throw stones in glass houses" (Den goda boken säger: Katsa in sten om du sitter i glashus). I själva verket är citatet inte ur Bibeln, en bok som amerikaner ofta viftar med, utan från Robert Louis Stevenssons "Skattkammarön". det kan vara bra att veta nästa gång han svär på Bibeln.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.