25 december 2014

Borgerlig skymning

Ljus från alla håll!I dagarna har jag befriat mig från både Nordisk familjebok och Svensk uppslagsbok för att frigöra fyra hyllmeter. Båda finns tillgängliga på nätet. Men jag kommer i alla fall att sakna dem.

Var mer än i Nordisk familjebok hittar men idag en utförlig artikel om fenomenet skymning, som är så centralt för alla nordbor? Särskilt den här årstiden när själva dagen så kort, blir skymningstimmen viktig.

Så viktig är detta naturfenomen, när solen gömt sig bakom horisonten, men fortfarande lyser upp himlen, för oss att vi svenskar har ett särskilt ord för morgonfenomenet (gryning) och ett för kvällsfenomenet (skymning). I de flesta språk är det ihopslaget till ett ord: (lat. crepusculum, fr. crépuscule, eng. twilight, ty. dämmerung, zwielicht, da. och no. damring, ryska sumerki).

Experterna skiljer på astronomisk skymning och borgerlig skymning. Det
sistnämnda har inget med borgerlig kulturskymning som är ett
24/7-fenomen att göra :-))

I Nordisk familjebok finns tabeller som visar både den astronomiska och den borgerliga skymningens längd vid olika breddgrader.

Den här tiden på året är den borgerliga skymningen lång, 1 tim och 9 minuter vid 60:e breddgraden, i höjd med t.ex. Fagersta. Lägg därtill lika lång tid för gryningen. 2 timmar och 18 minuter i tillskott till den fem timmar långa vinterdagen. I Skellefteå varar gråljuset sammanlagt 3 timmar och 38 minuter.


Lägg därtill att Sverige är rätt platt, vilket skapar få hinder för skymningsljuset. Hur kunde Richard Strauss komponera "Traum durch die Dämmerung" i en schweizisk dalgång, där skymningen i en  dalgång mellan höga alper bara varar några sekunder?

I Norden har gryning och skymning antagligen påverkat folkliv och kultur mycket djupare. ("kura skymning" = sitta stilla och grunna medan en ser skymningen falla ute, sitta utan tänt ljus och drömma eller tala stillsamt under skymningen.)

Läs vidare i Nordisk Familjebok.    

God fortsättning på julen!

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.