29 december 2020

Navalnyj måste resa hem


Den ryska kriminalvårdsstyrelsen har uppmanat bloggaren Aleksej Navalnyj att återvända från Tyskland snarast och följa villkoren för ett villkorligt fängelsestraff han fick för fem år sedan.

Annars kan det villkorliga straffet omvandlas till fängelse och i så fall grips han vid hemkomsten.

Kriminalvårdsstyrelsen (FSIN) sade på måndagen att Navalnyj bryter mot villkoren i det uppskjutna fängelsestraffet och kringgår den övervakning som hans villkorliga straff innebär.

Enligt den brittiska tidskriften The Lancet skrevs Navalnyj ut från sjukhus den 22 december och alla sjukdomssymtom hade försvunnit i den 12 oktober.

Navalnyj fick ett villkorligt tre och ett halvt års fängelsestraff för stöld av statsegendom den 30 december 2014 i samband med skogsaffärer i Vjatka. Hans femåriga prövotid går ut på onsdag.

Enligt artikel 190 i den ryska strafflagen kan FSIN lämna in en framställning till domstolen för att återkalla den villkorliga domen mot en person och ändra den till ett verkligt fängelsestraff om han inte uppfyller villkoren för sin prövotid.

Kriminalvården nämnde ingen tidsfrist, men Navalny hävdade att hans advokat hade informerats om att han hade fram till 0900 på tisdagen att inställa sig på ett kontor i Moskva.

Nästan hälften av ryssarna tror att Navalnyjs förgiftning var "falsk" eller "en provokation av väst", visar en färsk opinionsmätning. Bara 15 procent av ryssarna tror att Kreml förgiftade Aleksej Navalnyj.

https://www.presstv.com/Detail/2020/12/29/641755/Russian-prison-service-asks-opp-figure-Navalny-to-return-to-avoid-jail

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.