gerundium

22 november 2013

EU-mygel misslyckades

EU:s försök att mygla sig fram till en EU-vänlig regim i Ukraina misslyckades.
Carl Bildt & Co hade en plan.Ukraina skulle lovas guld och gröna skogar – om bara Julija Timosjenko släpptes ur fängelse. Då skulle hon nämligen kunna kandidera i 2015 års val och slå ut Janukovitj och slutgiltigt befria Ukraina från det ”ryska förtrycket”.
Uppdragsgivare för detta mygel var framför allt USA, medan  Tyskland rapporterats vara tämligen  svalt inför utsikterna att få ett nytt europeiskt konkursbo att försörja.Bildt, som framför allt springer Washingtons ärenden, är nu mäkta upprörd över att Kiev har sagt nej till myglet. Den ukrainska rättvisan går inte att styra från Bryssel – eller Stockholm.

Men Carl Bildt har svårt att ta nederlag. Ryssland, som han har för vana att jämföra med Hitlertyskland, anklagas för att ha utsatt Ukraina för brutala påtryckningar.

Vilka då? undrar man.

Jag tror inte han kan ange en enda.

Ryssland har sagt att om Ukraina väljer att gå till EU, så kan landet inte samtidigt vara med i den östliga tullunionen Ryssland-Vitryssland-Kazakstan. Är det det som är ”brutala påtryckningar”?

Och varför inte ens nämner Bildt den lösning som Janukovitj föreslår, nämligen förhandlingar mellan EU och den östliga tullunionen. Fast då kanske den verkliga agendan störs, nämligen USA:s geopolitiska mål att maximalt isolera Ryssland?

Stefan Lindgren
– I ukrainska media talar man om den svarta torsdagen. Det är rätt brutala ryska ekonomiska påtryckningar har tvingat dem att begära en paus i relationerna med EU. Det får vi respektera, men det är en rätt brutal verklighet som ligger bakom. Det vi har fått från dem är att ryssarna höll på tvinga dem i bankrutt om de gick vidare den här vägen, säger Carl Bildt.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.