gerundium

28 november 2013

USA:s särskilda relation med Saudi
Senator Bob Graham är ingen knäppgök. Han har varit ordförande i kongressens gemensamma underrättelseutskott och skrivit en bok om 11 september.

I den här intervjun med "The Real News" diskuterar han varför 140 saudier tilläts lämna USA utan att förhöras kort efter 11 september.

En tullare som vägrade inresa åt den "20:e kaparen" fick veta att hans karriär var slut, för saudierna skulle behandlas med särskild ödmjukhet.

Två av kaparna bodde hos en pensionerad saudisk professor i Orlando. När Graham ville förhöra mannen och fick en domstolsorder om detta vägrade FBI. Det visade sig att hyresvärden arbetade åt FBI.

Graham säger inte att 11 september var en konspiration med någon form av amerikansk inblandning. Vad han säger är att den "speciella relationen" lamslog vissa delar av det skulle ha varit ett försvar mot terrorism.

Varningar för vad det sklerotiska kungadömet kan tänkas ställa till med hörs allt oftare. Saudierna liksom Israel är oerhört missnöjda med den avspänning som inletts USA-Iran. Liksom saudierna är missnöjda med kemvapenuppgörelsen om Syrien.

Saudiernas beslut att avstå från sin plats i FN:s säkerhetsråd liksom att kasta ut hundratusentals "gästarbetare" och konfiskera utländska affärsmäns tillgångar styrker bilden av Saudi som en B52:a i fritt spinn.

Kanske  är Mellanösterns tragedi just att USA inte haft någon egen politik i regionen. De har haft Israels och Saudiarabiens politik.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.