Ryska posten

20 november 2013

de Gaulle går igen

Front National i Frankrike behandlas i svenska media främst för sin restriktiva invandringspolitik och partiet har rötter på den högerextrema kanten.

Inte desto mindre samlade partiledaren Marine Le Pen 6,4 miljoner öster (17,9 procent) i senaste presidentvalet.

Intressant är vad partiet står för i utrikespolitiska frågor. Front National föreslår att Frankrike ska ingå en militärallians med Ryssland och Tyskland.


Front National tar avstånd från sina politiska motståndares "internationalistiska ideologi", den "amerikansk-västerländska modellen" och gläder sig påt att utvecklingen går mot en multipolär värld.

Partiet kommer att verka för en upplösning av EU och skapandet av "ett nationernas Europa". Den paneuropeiska union man tänkt sig ska ersätta EU ska omfatta Ryssland, men också Schweiz, dvs. den ska respektera ländernas olika utrikespolitik, nationella rätt och skattelagstiftning.

Man tänker sig att lämna Nato:s integrerade kommando (dvs. återgå till den position Frankrike intog under de Gaulle) och samtidigt erbjuda Ryssland en "strategisk allians, grundad på ett militärt och energipolitiskt partnerskap, förkastande av militär inblandning i andra länder och respekt för folkrätten". 

Samtidigt ska man erbjuda Tyskland att ansluta sig till en trilateral allians Paris-Berlin-Moskva. "Ett Europa från Atlanten till Ural" var en av de Gaulles paroller. 
Marine Le Pen tänker uppenbarligen försöka ta upp gaullismens fallna mantel i världspolitiken. Det kan bana väg till nya framgångar, så länge övriga politiska krafter i Frankrike traskar vidare i EU:s ledband.

I Sverige finns potentiellt motsvarande konflikter om utrikespolitiken, men hos oss är det tradition att inte låta dem komma upp till ytan. Sverigedemokraterna som är Front Nationals närmaste motsvarighet här har uppenbarligen varken de insikter eller det mod som krävs som krävs för att spräcka samförståndet.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Upplösning av EU låter farligt eftersom USA kommer att söka förslava dem som omger alliansen. Allians mellan Frankrike Tyskland Ryssland låter förträffligt. Om det sker har äntligen en traditionell del av Englands gamla splittringspolitik övervunnits.
    Ryssland behöver direkt samarbete med länder som Tyskland och nya valutavillkor så att anglosaxarnas strypkoppel via IMF kan ersättas med ngt mer konstruktivt.

    SvaraRadera
  2. Marine Le Pen besökte i somras Institutet för mellaqnfolkliga relationer i Moskva, MGIMO , tillsammans med Anatolij Tornokov, Rysslands ambassadör och ordförande för institutet. Hon höll ett engagerat tal (franska) här: http://www.frontnational.com/videos/marine-le-pen-au-mgimo-russie/
    Ryska media beskriver henne precis som här hemma slappt som någon sorts halvfascist. Undantaget är en insiktsfull kommentar av vänsterpolitikern Boris Kagarlitskij (http://www.stoletie.ru/politika/marin_le_pen_orevuar_politkorrektnost_2011-06-02.htm).

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.