gerundium

13 november 2013

Frige Pussy Riot!
Svenska PEN-klubben vädjar nu för frigivning av de två medlemmar av Pussy Riot som fortfarande sitter fängslade i Ryssland.

Jag stöder kravet, men jag vill inte ha något med Pen-klubben att göra.

Pen-klubben har i mångårig praktik visat hur lätt västerländska intellektuella har att se grandet i vår nästes öga men inte bjälken i det egna. Dvs. tilltagande censuråtgärder i väst möter inget som helst motstånd, men se censuren i länder som Pakistan, Iran eller Ryssland är de experter på.

Protesterade Pen-klubben när brittisk polis stövlade in på Guardian och slog sönder ett antal hårddiskar? Skulle inte tro det.

Protesterade den när Frankrike, Tyskland, Österrike m fl fängslade s k historierevisionister för att ha yttrat ”fel” åsikter i fråga om andra världskriget, ”folkmordet” på armenier eller någon annan fråga med numera lagfästa åsiktsnormer? Skulle inte tro det heller.

”Pussy Riot”-flickorna har naturligtvis fått ett oproportionerligt hårt straff. Två av de tre som kunde lagföras har två år i fängelse att avtjäna. De som valde att lämna landet drabbades av ett inte mycket bättre öde.

I Tyskland hade de kanske fått två månader i fängelse. I Sverige hade de kanske kommit undan med böter. Men det vore hyckleri att påstå att vi i väst tillåter spontana punkkonserter i helgedomar. Även hos oss bestraffas t ex brott mot griftefriden med upp till två år, i USA är flaggan heligare än kyrkan, den som profanerar den kan åka in på två år.

Jag ser att även kyrkans eget folk protesterar i Ryssland. Den kände diakonen Andrej Kurajev förklarar på sin blogg att han hade bjudit flickorna på blinier om det varit hans kyrka, och passat på att berätta om de ryska påsktraditionerna.

När Kurajev var i Sverige för att föreläsa för den ryska diasporan blev mötet på ABF i Stockholm inställt av ABF-ledningen. Någonting var olämpligt med den ortodoxa församlingen. Kanske hade deltagarna inte genomgått HBT-certifiering eller nåt.

Så lågt som taket är i Sverige ska vi vara sparsamma med fördömanden av andras syn på yttrandefrihet.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.