11 oktober 2015

Godnatt, världen

Dmitrij Kiseljov angav vem som värvat Carl Bildt till CIA.
En anka? Dök upp som ny i dagens "Godmorgon världen!"


"Godmorgon världen" förtjänade idag döpas om till "Godnatt världen".

För vilken gång i ordningen ältades temat "ryskt informationskrig" mot Sverige på ett uppenbart osakligt sätt.

Är det SANT  eller OSANT att Sverige lägger rabarber på en del av Ukrainas unika svartjordar?
Där lämnades lyssnarna i sticket.På ryska webbsidor har det under året förekommit inlägg från privatpersoner som går ut på att
svenska bönder skulle importera jord från Ukraina. Dvs bokstavligen frakta jord från Ukraina till Dalarna!!

Uppgifterna  levde sitt eget liv och hade idag varit bortglömda om inte en SVENSK tidning, den engelskspråkiga The Local bestämt sig för att ta upp dem. Vips var det uttryck för ryska statens informationskrig.

Och sen kan SVENSKA medier citera SVENSKA medier för att bevisa hur fula RYSKA medier är. Alltsammans i självförstärkande rundgång.

Men man ska komma ihåg att den sortens urbana myter sällan slår ner som en blixt från klar himmel.


Det finns en utbredd oro för vad de "marknadsekonomiska reformerna" ska innebära för Ukraina. Artikeln i The Local gick intelligent nog vidare och tog upp den bakgrunden. Tidningen skrev:

"Enligt
ukrainsk lag, kan jordbruksmark inte köpas eller säljas, men företag kan teckna långsiktiga hyresavtal upp till 49 år. Och det verkar som inom denna sektor lutar företag åt att välkomna fler företag från väst i stället för Ryssland.

Cirka 20 procent av Ukrainas mest bördiga mark kontrolleras redan av stora utländska företag (med långa hyresavtal) inklusive amerikanska företag Monsanto, Cargill, och DuPont.

Enligt Land Matrix, en oberoende global databas som övervakar markinvesteringar och ägande, är den största investeraren i den ukrainska jordbrukssektorn det amerikanska företaget NCH Capital som kontrollerar 450 000 hektar, medan ryska Renaissance Group är på andra plats med 250 000 hektar.

Men Sverige, företrätt av Agrokultura AB och East Capital, har också en stor bit: 103 700 hektar."(http://www.thelocal.se/20150722/why-sweden-and-russia-are-fighting-over-soil.)
 

Den svenskägda posten i Ukraina motsvarar ca 10 procent av den svenska spannmålsarealen. Hur vore det om "Godnatt världen" ägnade sig åt reell rapportering istället för att springa militärens ärenden och försöka elda på rysshatet?

Dmitrij Kiseljov (bilden), som förlöjligades i inslaget, skrev jag om 2013 när de första svenska spyorna mot denne journalist kom.  (http://www.8dagar.com/2013/12/carl-bildt-varvades-av-cia.html).

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.