4 oktober 2015

Ny dunderlögn från Peter Wolodarski
"Det pågår ett avancerat krig mot Sverige" lyder rubriken på Peter Wolodarskis helsidesartikel i DN idag.


Grundtesen är att det onda Ryssland sprider falska nyheter för att skada Sverige. "Bevisen" han anför är för många att gå in på, de flesta har jag tagit upp tidigare.


Men ett nytt påstående hittar jag.

Enligt PW är en av de falska uppgifter Ryssland sprider "att över en halv miljon ukrainare 'flytt' till Ryssland".


Ett så upphöjt orakel som PW behöver naturligtvis inte besvära sig med att kontrollera elementära fakta. Det hade tagit honom 20 sekunder.


På FN:s flyktingorgan UNHCR:s hemsida hittar i en rapport från 24 september följande sammanfattning vad gäller flyktingar i och från Ukraina.


"The crisis in Ukraine continued to cause substantial displacement. As of July 2015, 1.4million had been registered as internally displaced persons (IDPs), according to government statistics. Reportedly, an even higher number had not registered. Some 922,650 Ukrainians also applied for asylum or other forms of legal stay in neighbouring countries and in the Member States of the European Union, including the Russian Federation (765,600), Belarus (81,600) and Germany (4,600). Many more benefited from visa-free regimes in other countries."

http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/home/opendocPDFViewer.html?docid=560505ae9&query=ukraine%20refugees

Redan i juli 2015 uppgick antalet asylsökande eller "ansökande av andra former av uppehållstillstånd" i från Ukraina Ryssland till 765 600.


Det råder ingen tvekan om att flykten från kriget i Ukraina utgör det största pågående flyktingkatastrofen i Europa, och den förnekas av Peter Wolodarski.


Är människorna som flyr Ukraina inte goda nog? Står de av någon anledning inte på Nato:s dagordning, ens som "collateral damage"?


Peter Wolodarski har rätt på en punkt och det är att tryckta media måste ta upp konkurrensen från nätet för att ha en chans att överleva. "Här finns anledning till självkritik; DN är inte undantaget", skriver Wolodarski.


Han talar inte om vad den självkritiken i så fall borde gå ut på. Jag ger honom en vecka att komma med ett beriktigande av sina felaktiga uppgifter om Ukraina-flyktingarna.


Tar han inte den chansen borde hans heder rimligen vara förbrukad.


Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Den där PW förnekar sig aldrig och detta skiver han samma natt när NATO bombar ett sjukhus i Afganistan. Snack om dessinfoinfon och troll.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.