23 oktober 2015

Varför unga dödar?

Analysen av det inträffade i Trollhättan följer blint en standardmall.

Polisen beskriver brottet som ett "hatbrott" bl.a. på den grunden att den 21-årige gärningsmännen efterlämnat ett brev där han säger att invandringen är för omfattande.

Var det inte det sex riksdagspartier sa idag?

De fynd som beskrivs i media är sådana att de kunnat påträffas i hundratusentals svenska pojkars datorer och på deras Facebookkonton.

Jag vill hävda att de saknar förklaringsvärde. Kom ihåg att Harris, en av massmördarna på Columbine high school i USA, tyckte om att klottra hakkors i sina anteckningsböcker. Psyket sökte det makabra, men symbolerna är utbytbara. Det går lika bra med Darth Wader som med Adolf Hitler.

Vad som djupare sett kan ha drivit fram Anton Lundin Petterssons bärsärkagång med kalla vapen får man nog vänta med att ta ställning till.

Men en rad generella frågor kan ställas. Hur det samhälle ser ut som låter ungdomar växa upp isolerade i en skev datavärld, där dessutom den omgivande verkligheten genererar FRÄMLINGSKAP på alla plan? Sådana faktorer som föreningslivets död, de krympande möjligheterna för ungdomar att socialisera - med varandra och med vuxenvärlden, arbetslösheten och tilltagande otrygghet i arbetslivet, särskilt för de unga, tillsammans med en plågsamt perspektivlös bostadsmarknad, allt detta predisponerar en del ungdomar för att falla ut och i slutänden - tillsammans med psykiska defekter (genetiska eller förvärvade) kan det leda till våldsdåd.

I USA, som har den största erfarenheten av skolskjutningar, har man också kommit mycket längre med att profilera potentiella våldsverkare. US Secret Service varnar för tron ​​att en viss "typ" av ungdomar skulle vara gärningsman. En del massmördare har kommit från idealiska, amerikanska helyllefamiljer, andra var skilsmässobarn eller hade bott i fosterhem. Några var ensamvargar, men de flesta hade nära vänner.

De unga mördarna planerar ofta sina dåd, skaffar vapen och tar  lång tid på sig. En teori är att mördarna faktiskt inte är ensamvargar utan snarare tvärtom mycket socialt inriktade personer vars försök till social integration misslyckats.

Nästan alla skolskjutningar begås av unga män, redan det ger en tankeställare: vad händer med psyket i ett samhälle där i synnerhet traditionella mansroller ifrågasätts och bryts ned? Endast två kvinnliga skolskjutningsincidenter har dokumenterats i USA.

En annan rapporterad likhet är att de flesta av förövarna hade tagit antidepressiva läkemedel, vilket har en dokumenterad historia av att producera våld och aggression som en biverkan.

En annan faktor är att skolskjutningar lett till omfattande mediabevakning och ett slags moralpanik som i sig kan öka riskerna. Ensidig satsning på disciplin och säkerhet har inte hjälpt i USA och lär inte hjälpa här.

Kort sagt, här finns dussintals uppslagsändar för professionella psykologer och framför allt socialpsykologer.

Deras arbete skulle säkert underlättas av att media - och polis - avstod från pulverkaffeanalyser. Politiska partier som försöker sprida panik bör fördömas liksom media som sprider delvis självuppfyllande bilder av en rasistisk våg.

Jag sänder mina kondoleanser till de tre familjer som förlorat en säkert älskad anhörig.

Stefan Lindgren

7 kommentarer :

 1. Debatten bland amerikaner på nätet har hävdat starka mediciner som en vanlig komponent bakom våldet. Dessutom har det i en del fall funnits tecken som tyder på att det funnits andra organisatörer med i bakgrunden som kan ha underlättat för händelserna på ett i förväg förberett sätt. Eventuellt var det i Columbine en annan grupp elever som ville hämnas på mobbningsfenomen genom att utnyttja de två förövarna.
  Därutöver har ett flertal terrordåd varit arrangerade och innehållit både skådespeleri, special effects och medialt bluffmakeri. I Dunblane i Skottland 1993 och flera ggr på senare tid. Sandy Hook, Boston Maraton. Bevisen är överväldigande i de fallen. Attacken i Frankrike mot Charlie Hebdo. Nato-Gladio falsk-flagg operationer med mål att påverka politiska beslut.
  Både attacken i Ikea och i Trollhättan kan vara spontana som det verkar men det gäller att vara misstänksam. Killen var ju maskerad vid skoldåden. Kanske finns vittnen på att det var den som nämns i medierna först efter hans död och inte under själva attacken. Kan det ha funnits en kort period då det vore möjligt att plocka in liket av den anklagade och släppa ut förövaren?
  Kanske ett blindspår men som sagt max misstänksamhet är på sin plats.
  Övervakningskameror är ingen garanti utan går att manipulera. Det skedde vid 7/7 år 2005 i London. Dessa falska bilder användes för att skjuta ihjäl oskyldiga muslimska medarbetare till brittisk underrättelsetjänst.
  Många exempel på muslimer som utsatts för såna komplotter tex 7/7 i London.
  Expo får nu nöjet att peka på att medierna tonade ner att det var en svensk, tvärtom mot vad invandringskritiska brukar hävda.
  Den låga kvaliteten på medier och den politiskt korrekta tyrranin gör att ändamålet får helga medlen och att sanning står lågt i kurs.

  SvaraRadera
 2. – Det var en tillbakadragen kille som blev mobbad av många i klassen. Det märktes att det var jobbigt för honom.
  – Såvitt jag vet gjorde inte skolan så mycket åt det./Exp.

  Mobbarna och skolan är medansvariga.

  SvaraRadera
 3. Kloka ord. Tror att sammanhanget runt omkring en ung person är oerhört viktigt. Alla de saker som nämns här r av betydelse. Kanske skulle jag än mer vilja framhäva betydelsen av av biverkan från antidepressiv medicinering.

  SvaraRadera
 4. För jävligt.
  Det som nu pågår i Europa är bara för jävligt. Människor i massor flyr från sina krigshärjade länder i hopp om ett tryggt tak över huvudet. En chock för oss men vem kan neka den som knackar på dörren och ropar om hjälp. Inte jag.
  Nu är det som det är och detta ger oss ett ansvar som kommer att kosta och förändra vårt samhälle på gott och ont. Notan kan vi skicka till USA som är själva orsaken till detta kaus sen lång tid. Att välkomnandet i Sverige markeras med nedbrunna flyktingförläggningar och attacker som i Trollhättan är en skam. Jag uppmanar SÄPO att ha mer koll. Leta upp galningarna på nätet. Ringa in dom och sätt dom på en jumbojet till någon nedlagd skola i USA där de krigsglada ynglingarna kan skuta skallen av varandra.
  Det är dock glädjande att se så många svenska privatintressen agerar och även regering och opposition för detta nya världsansvar som vi måste ta.
  Sven G. från Kivik

  SvaraRadera
 5. Jag såg ett nyhetsinslag på TV. Det handlade om orsakerna och hatet i Trollhättan. Man diskuterade polariseringen. Hur höger och vänsterextremister tar över agendan. I inslaget visades en kort filmsnut från nazitiden men desto fler från gamla Sovjet. Brezjnev och ryska militärparader. Jag frågar mig var poängen är? Vem dödar vem? Vad har Sovjet med detta att göra när den ena efter andra högerextremisten bränner ned flyktingboende och sticker knivar i magen på mörkhyade. Det finns väldokumenterad info om det högerextrema våldet och hatet från SD och vidare höger ut i avgrunden. Var finns infon att vänstertyper bränner och dödar och var finns logiken att Ryssland är ett problem. Det var ju de som bröt nacken av den nazism som mördaren i Trollhättan hyllade.
  Snacka om propaganda på SVT.

  SvaraRadera
 6. När man från den politiska eliten bygger upp myten om en växande rasist- och nazifara i Sverige kommer det självfallet som ett brev på posten att även syna andra former av "extremism". Det gör medborgaren i mitten, som är obenägen att alls ta ställning, till hjälte och han kommer att anamma ökad övervakning, inskränkta demokratiska rättigheter och drakoniska sociala nedskärningar. Han knusslar då inte när han ska betala Riksbankens 500 miljoner-garanti till kuppregimen i Ukraina eller när Sverige vinner världsmästerskapet i att ta hand om flyktingar från USA:s krig. Under invandrarkaosets rökridåer utfärdas dekret om att skära i allt. Sjukförsäkringen skall försämras, pensionsåldern höjas, det var redan klart. Budgeten 2016 har förvandlats till makulatur innan den antagits.

  SvaraRadera
 7. En mycket bra artikel. Kanske mitt blogginlägg kompletterar:

  https://eaqhan.wordpress.com/2015/10/27/nu-ska-trollhattan-tillbaka-till-det-normala/

  /Skvitt

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.