Ryska posten

21 januari 2015

Elsässer i Russia Today
I det här klippet (på tyska) försvarar Jörgen Elsässer Pegida-rörelsen i TV-kanalen Russia Today.

Programledarens invändningar är rätt typiska argument mot påstådd "främlingsfientlighet" i Pegida.


Elsässer menar att opinionsundersökningar visar att Pegidademonstranderna är relativt välutbildade och på det hela taget medborgare som tidigare röstade CDU och FDP, men som inte är eniga med den officiella multikulti-politiken.

Elsässer redovisade tyska invandringssiffror. 2008 10 000 netto och i fjol över 500 000, vilket han menar förklarar en del av oron.

Enligt Elsässers analys lade USA om sin politik med Obamas tal i Kairo 2009 och har sedan dess gått från krig mot islam till att liera sig med de sämsta elementen inom islam. Den tyska överheten har följt efter.

Med viss möda fick Elsässer fram det viktiga budskapet - i en rysk kanal - att Pegida står för fred med Ryssland och slut på krigshetsen.

Elsässer är rätt övertygande när han hävdar att Pegida är en spontant framvuxen rörelse, medan anti-Pegida beordrats uppifrån, av blockpartier, media och myndigheter som t ex ställer in undervisning etc för att marschera mot Pegida.

Att enskilda nynazister siktats i Pegidas led ändrar inte karaktären, menar Elsässer, lika lite som våldsamma vänsteraktivister bestämmer karaktären på anti-Pegida-tågen.

Att Pegida vuxit fram spontant förklarar säkert en del av oklarheterna. När man talar om en "kvalitativ invandring" t ex., menar man då att det finns folkslag av sämre och bättre kvalitet?
Och vari består mer konkret "islamiseringshotet"?

Förhoppningsvis kommer korvspaden att klarna i takt med att motsättningarna utvecklas.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

Bara signerade inlägg tas in.