gerundium

22 januari 2015

Terrordåd i DonetskI centrala Donetsk dog idag 10 personer träffade av en av Kievs artillerigranater.

Det är alltid lika intressant att se hur BBC regisserar en sådan nyhet.Först fick lyssnarna veta att Kiev-armén beslutat att dra sig tillbaka från Donetsk flygplats. Äntligen skulle de alltså uppfylla vad de skrivit under att göra i Minsköverenskommelsen för flera månader sedan. Kiev drar sig tillbaka!

Som ett PS till denna nyhet kom så de tio döda på och vid en buss i centrala Donetsk. Den första frågan till reportern på plats:

- Kan det ha varit en olyckshändelse?

Sanningen är ju att president Porosjenko den senaste veckan byggt upp trycket för en ny offensiv mot "terroristerna" i Donbass. Nya inkallelser omfattar tusentals unga män. Familjer som redan skickat en son till fronten tvingas nu skicka en andra son.

Propagandan om rysk militär intervention intensifieras samtidigt. Ryssland är alltid skyldigt till det Kiev utsätter rysktalande för. Ständigt lika lyhörde Mikael Winearski formulerar i Dagens Nyheter idag det som är huvudfrågan i västs syn på kriget: "Vad har Putin i kikaren nu då?"

EU och USA är med och stödjer utrotningskriget mot Donbass med påstått ickedödliga vapen. Vad Europas arma politiker inte förstår när de med acklamation i EU-parlamentet röstar igenom vapenhjälp till fascistjuntan i Kiev är att detta "försvar" av Kievs rätt att utplåna en del av sin egen befolkning kan bli - eller är! - början på ett tredje världskrig.

Stefan Lindgren

7 kommentarer :

 1. Mer lär det bli. Här lastas Ukrainska flygplan med militärt material i Tjeckien.

  http://www.planes.cz/en/photo/1204533/an225-ur-82060-antonov-design-bureau-adb-ostrava-osr-lkmt/

  SvaraRadera
 2. Var det inte ett terrordåd i Mariupol, när 30 människor dog? Har du inte skrivit något om det?

  SvaraRadera
 3. Dom drar på sig mycket negativ publicitet nu rebellerna. Dom skämmer ut sig. Att lägga ut en sån här video självmant är verkligen konstigt i mina ögon.
  Man kan se klippet på sveriges radios hemsida.


  Ukrainska krigsfångar förödmjukas och hotas

  "Öppna munnen, tugga din jävel", skriker Givi och männen tvingas äta upp flaggan.

  SvaraRadera
 4. Jonas. Beskjutningen av Mariupol är lika förfärlig som den som DNR och LNR utsatts för VARJE DAG SEDAN APRIL MÅNAD. Förnedring av krigsfångar är alltid vidrig och förbjuds i Genèvekonventionen. Men eftersom självförsvarsstyrkorna inte erkänns som kombattanter utan stämplas som terrorister av Kiev ålägger man sig inga begränsningar och får räkna med betalning i samma mynt.

  SvaraRadera
 5. Mariupol är Donbass.
  Mariupol är emot fascister som kom till makten via kuppen.Kievs NATO-Junta förintar folket i Odessa, Donetsk, Slavjansk, Lugansk, Mariupol
  Galna fascister från EU och USA, ni får en till 1945! .

  SvaraRadera
 6. Stefan
  ang. inlägg längre upp om Mariupol.

  Jag kom i kontakt med denna sida via en sökmotor. En "oberoende nyhetskälla". Det har varit mycket propaganda från alla håll i denna konflikt, så oberoende är alltid bra.
  Du är en man som man märker brinner för sin sak, och det har jag stor respekt för, men jag tycker faktiskt att det är lite vinklat ibland. Jag påstår inte att du ljuger.
  Obama är en man som snart skapat fler konflikter än Bush, och det är helt sjukt att det finns ett Guatanamo år 2015. Det är jag den förste och stå upp bakom.
  Men världen är inte svart eller vit.
  Bara för att USA gör något dumt, så rättfärdigar det inte andra länders gärningar. Man måste kunna se bristerna i dag i dagens rysssland. Journalister och homosexuellas rättigheter för att ta några exempel. Blir du inte orolig inför framtiden när du ser en sån utveckling?

  Tillbaka till Mariupol
  Det tog lång tid innan dom ryska tidningarna jag tittade la ut den nyheten, och nån av dom gjorde inte ens egen överskrift.
  Du kunde säkert se motsatt effekt när bussen träffades. Då var ryska medier snabba, och dom andra långsammare.
  Det finns ett stort behov av oberoende nyhetskällor som inte tar parti i konflikter.

  I övrigt är detta en bra sida med mycket bra diskussioner.

  Skrivet på en 7-tum surfplatta.....då tar det tid :)

  SvaraRadera
 7. All form av pressetiska regler kring krig, eller internationella avtal om vad som får visas i krig. Det är bara regler för att gynna kriget. Att krigsfångar blir bespottade är allmänt känt och sker oavsett om det finns en kamera på plats eller inte. (Ukrainska sidans avrättningar har man sett filmer på, men det skall vi skita i.)

  Här nedan ser ni en bild av Ukrainskt pansar som grävt ned sig i Debaltsevo. De har grävt ned stridsvagnar i tätbefolkat område och använder civilbefolkningen i området som mänskliga sköldar. Med det beteenden kan man lägga även separatisternas civila offer till Ukrainska arméns last.

  https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10955651_1604288769794469_7966339840596835291_n.jpg?oh=f317161f48aa203a7809deff042cbb89&oe=5553735A&__gda__=1431298314_c18704271a05cf404f1a320e758d9288

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.