Ryska posten

27 januari 2015

Var vår bästa tid då?
Sixten Andréasson reflekterar om Vår Stora Tid. Var det kalla kriget vår bästa tid?Läser Kalla kriget av Björn Kumm om Muren: "Berlinmuren var ingen trevlig lösning, sade Kennedy i ett av de många samtal i Vita huset som bevarats för eftervärlden av Vita husets interna bandspelare, som han själv låtit installera och blivit värdefullt källmaterial för historikerna (som halvannat årtionde senare skulle bli så ödesdigra för hans efterträdare Richard Nixon). Men en mur fann Kennedy, "är helsikes mycket bättre än ett krig" -"a wall is a helluva lot better than a war".
(Historiska medias upplaga 1999 sid 145)

Fred rådde i Europa i 40 år – östtyskarna fick betala ett visst pris för detta. Men nu tycks Västs hökar ändå få sitt krig mot Ryssland. Under de 25 åren sen Murens fall har i stället för europeiska folkens förhoppningar på en ännu bättre fredstid, förövningar till det stora kriget ägt rum i form av den blodiga slakten av Irak, Jugoslavien och Libyen. Just nu sker sista förövningen i Ukraina.

Nu fruktar jag själv och massor av européer (inklusive svenskar?) det ännu värre kriget mot Ryssland. I en återblick ser jag att redan förövningarna har inneburit mångtusende fler dödsoffer än de djupt beklagliga 116 skjutna vid Muren. Var de 40 åren de bästa min generation fick uppleva?

Sixten Andréasson


1 kommentar :

  1. Det råder inte krig med Ryssland, de flexar sina muskler mot oss lite grann, och vi debatterar i fem minuter att vi inte har något försvar, och strax därefter att vi har invandring, men inga jobb och inga bostäder.

    Socialismen var rocketscience för ångloksförare på 1800talet, en ideologi för lägerkommendanter 1946, och ett tillbehör för tillväxtkritiska trettiotreåriga tonåringar utan körkort med nickel i överläppen idag.

    sl

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.