Ryska posten

23 januari 2015

Kors i taketDet finns faktiskt en avvikande röst på ledarsidorna i hela vårt
avlånga land. Det är Svante Säwén på Dagbladet i Sundsvall. Kors i taket!

Läs här vad Svante Säwén skrev i går:
Svenskarnas oro för vad Ryssland kan ta sig för, är på intet sätt obefogad. Vad som än sker på andra sidan Östersjön kommer det att påverka oss. Lika säkert är att militär styrka inte är det enda sättet att öka vår säkerhet. Vi måste agera så att konflikterna kan minska i stället för att öka. Därför är förmodligen det bästa som kunde hända under EU:s nya lettiska ordförandeskap om Lettland och Estland skulle ge de stora ryska minoriteterna medborgarskap. På så sätt skulle ryska nationalister få ett argument mindre i den mån de vill agera aggressivt mot sina grannländer. Det är också en god anledning till att hålla Sverige utanför Nato. Är det något som oroar Ryssland så är det känslan av att vara inringat. Då är det dumt att provocera. Bättre är att stärka vårt eget försvar.

Ukraina är förstås den stora stötestenen för Rysslands relationer med omvärlden. Men det började tidigare. Och det är rent märkvärdigt hur beskrivningen i väst nu ändrat sig, så att den skiljer sig från verkligheten. Georgiens anfall mot utbrytarrepubliken Sydossetien inleddes samma timme som OS i Beijing invigdes. Vi talar nu åttonde i åttonde 2008. I Kina är det ett lyckonummer. För Georgien blev det en katastrof. Landet leddes då av en äventyrspolitiker vid namn Saakasjvili, som i Sverige är mest känd för sin vänskap med dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M). Det var ärligt talat ingen bra idé att gå till angrepp mot ryska trupper i en enklav där befolkningen är lika enad i sin avsky för georgiskt styre som Kosovos albaner någonsin varit för serbisk överhöghet.

Nu beskrivs hela händelsen regelmässigt av borgerlig press – och av svensk militär! – som det ryska anfallet mot Georgien. Det var ju Georgien som anföll. Bildt fick den gången hård och berättigad kritik för att han jämförde det ryska agerandet med Nazi-Tysklands. Är det något som får ryssar att – på goda grunder – bli förbannade så är det en sån jämförelse. Inga offrade som mycket för vår frihet som ryssarna och de andra folken i Sovjetunionen gjorde i andra världskriget! Det är ett konstaterande som inte innebär ett försvar för vare sig Stalin eller Sovjetunionen.

Nu visar det sig att Bildts kontakter med Georgien fått andra konsekvenser. I tisdagens Aftonbladet kunde vi läsa om hur 95 miljoner av svenska SIDA:s biståndspengar gått till amerikanska biståndsorganisationer som har som sitt uttalade mål att främja USA:s utrikespolitiska intressen. Enligt Aftonbladet har man utöver talkshower, teveprogam och annat, bidragit med riggade opinionsundersökningar inför det presidentval då Saakasjvili förlorade makten.

Det värsta är att hela upplägget tycks gå ut på att få Georgien att välja mellan EU och Ryssland. Det är ett upplägg för krig, signerat Carl Bildt och Polens nu avgångne Radek Sikorski, också han nu avgången. Det är samma upplägg, valet mellan öst och väst, som lett Ukraina in i dagens förfärliga – och fullständigt onödiga – inbördeskrig. Nu när kriget väl är inlett borde fler än jag kunna se värdet av en anständigare lösning än krig, nämligen en delning genom folkomröstning. Tyvärr förefaller jag väldigt ensam i svensk debatt om tanken på en fredlig lösning.

Svante Säwén
Dagbladet

1 kommentar :

  1. Mindre än en månad efter ovannämnda ledare av Säwen, 19 februari 2015, meddelas att Säwens tidning dagbladet läggs ner. Han säger att han kommer att få skriva S-märkta ledare i liberala Sundsvalls tidning 7 dagar i veckan.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.