Ryska posten

14 januari 2015

Vem besköt bussen i Volnovacha?

Till vänster en buss i Donetsk som träffats av en artillerigranat från Kievarmén.
Till höger den buss som träffades igår på Ukrainakontrollerat område. Enligt
Kiev träffad av samma vapen. Se skillnaden!


Gårdagens beskjutning av en buss nära staden Volnovacha, mellan Donestk och Mariupol, tas nu till utgångspunkt för ytterligare mobilisering av värnpliktiga i den "antiterroristiska" operationen mot Donbass.

Sveriges Radios Maria Persson Löfgren uttalar sin dom blixtsnabbt utan att sväva på målet - det är "utbrytarrepublikerna"! som ligger bakom.

I själva verket finns mycket som talar mot den versionen.Bussen besköts långt från det område som behärskas av DNR. Detta förklarar Kiev med att långskjutande artilleri av typ BM21 använts.

Men här finns många frågetecken. Inga bevis för att det faktiskt varit en artillerigranat som slog ner har förevisats. Vittnen i närheten har iakttagit beskjutning från väster..

Det finns inga spår av tryckvågen från explosionen.

Däremot finns många runda hål i bussen som skulle kunna tyda på kulspruteeld.

En annan version är att det handlar om en mina av typ MON-50 som exploderat. Längs vägen finns varningsskyltar för minor som Kievtrupperna lagt ut.

Varje journalist med självaktning bör avvakta OSSE:s bedömning av det inträffade.Sveriges radios ledning bör omedelbart flytta på Maria Persson Löfgren. Hon arbetar nu systematiskt bortom opartiskhet och saklighet.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Ukrainska sidan har lagt ut en video som talar för att vägasvnittet verkligen utsattes för artilleribeskjutning från DNR.
    http://ru.tsn.ua/svit/poyavilos-video-kak-boeviki-iz-gradov-nakryvayut-blokpost-i-avtobus-pod-volnovahoy-405354.html

    Osvuret är bäst. FN:s säkerhetsråds ordförande sa i ett uttalande igår: "Medlemmarna i säkerhetsrådet underströk behovet av att genomföra en objektiv undersökning och ställa förövarna av detta förkastliga handling inför rätta. Medlemmarna i säkerhetsrådet underströk behovet av strikt tillämpning av Minsk-protokollet av den 5 september och dess tillämpningspromemoria av den 19 september." Innebörden av Minskavtalet är att allt långskjutande artilleri ska flyttas så långt från en demarkationslinje att ingendera sidan kan beskjuta den andra.

    SvaraRadera
  2. Det verkar som om Astana-mötet har blivit uppskjutet. Skulle ha ägt rum idag.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.