2 mars 2022

EU bygger krigar- och censurstat

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bygger ett
EU som alltmer liknar ett klonat Nato.

EU håller just nu på att ömsa skinn. Ut ur det förra skinnet kryper en krigar- och censurstat.

Dels pumpar man in stridsflyg och artilleri i Ukraina - allt under försäkringar från von der Leyen att EU inte är krigförande.

Dels försöker man nu montera ner de få kanaler som finns för nyhetsflödet mellan våra två världar.

RT och Sputnik ska förbjudas att sända över EU. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren är med på noterna så länge censurbesluten fattas i Bryssel och inte i Stockholm.

Mot detta hörs enskilda protester, men de talar sannolikt för döva öron.

Att konsekvenserna av EU-censuren kommer att bli reciprok censur från den ryska sidan står helt klart.

När Tyskland den 2 februari förbjöd RT från att sändas i landet slängde den ryska regeringen ut Deutsche Welle, Tysklands statliga utrikeskanal, från Ryssland.

Nästa steg kan bli att Ryssland  stoppar  alla journalister från EU.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, säger till SvD:.

"Att använda censur för an stoppa journalistik, oavsett vad det handlar om för journalistik, är att gå emot själva idén med pressfrihet... Om man försvarar pressfrihet så ska man låta journalistiken frodas. Det är förstås en utmaning att viss journalistik är mindre källkritisk eller oberoende men det bästa sättet att hantera det är med mångfald av medier där man stöttar oberoende, kritisk och faktagranskande journalistik."

Maria Georgieva, SvD:s tidigare korrespondent i Ryssland, skriver på Twitter att EU-förslaget ”kan få förödande konsekvenser för den oberoende journalistik som utrikeskorrespondenter bedriver i Ryssland”.

Naturligtvis är det få västkorrespondenter som verkligen kan förhålla sig oberoende till den omfattande russofobiska väg som Nato  piskat upp över hela Europa. Men möjligheten för européer att ta del av RT:s och Sputniks perspektiv är ovärderlig.

EU:s krigshetsande ledning fruktar RT och SPutnik. 2013 blev RT den första tv-nyhetskanalen som nådde 1 miljard visningar på YouTube.

I USA är RT:s veckopublik över 8 miljoner tittare vilket placerar sändaren bland de fem bästa internationella TV-nyhetskanalerna.

Inte undra på att
krigsanstiftarna vill stänga av.

Stefan Lindgren
3 kommentarer :

 1. His Master’s voice
  (Från www.otwilight.se - 2018)

  Under kalla kriget var en bärande doktrin i svensk utrikes- och försvarspolitik: ”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”. Denna doktrin var uppbackad av ett starkt försvar i syftet att avskräcka en potentiell angripare. Sedan slutet på denna period, i och med starten på den nya Unipolära (dvs. USA-polära) internationella ordningen, har Sverige, från att vara en suverän nation gradvis givit upp detta, såväl som sin grundläggande princip om neutralitet, och underkastat sig USA:s och NATO:s aggressiva politik i Europa och globalt.

  Landets ledarkap har smugit oss in i NATO i allt utom ett formellt medlemskap. Denna odemokratiska resa från suverän nation till vasallstat innebär att USA:s fiender numera är att betraktas som Sveriges fiender, och att USA:s vänner är Sveriges vänner. Avvikelser från denna linje betraktas som försåtliga för Sveriges relationer till USA såväl politiskt som kommersiellt.

  MSM:s (“Main Stream Media”/”de etablerade medierna”) har svikit sitt viktiga uppdrag som objektiva sanningssökare och granskare, i synnerhet i utrikespolitika ödesfrågor. Underkastelseprincipen tillämpas noggrannt, medierna har blivit maktens megafoner.

  SvaraRadera
 2. Det du skriver känns som Alice i Underlandet. Ryssland invaderar Ukraina. Stänger ner alla inhemska it-kanaler för att medborgarna inte ska ges möjlighet att informera sig om det krig som pågår. Stiftar en lag om att den som kallar detta en invasion eller ett krig riskerat upp till 15 års fängelse. Informationen har trots detta sipprat in till en del, som modigt demonstrerat. Av dessa tusenden, oklart hur många, har ca 13.000 gripits. Lavrov blånekar till att Ryssland invaderat Ukraina. Hela världen tappar hakan, men tydligen inte du. Det är ju ett rent angreppskrig på ett grannland, som uppenbart motsätter sig att bli en rysk lydstat, i likhet med Belarus, där det civila samhället kämpade tappert men förlorade. Jag vill tro att de segrar till sist. Ukrainarna först och belarusierna sedan.
  SvaraRadera
 3. Marina. Problemet här är att det finns ett helt annat informationsflöde som inte når oss. Den enda it-kanal som stängts är Dozjd, som finansieras från väst. Det är väl antagligen tit-for-tat, en reaktion på att RT och Sputnik stängts över hela Europa.
  Att tala om invasion eller krig är inte förbjudet.Dom som gripits har inte ansökt om tillstånd. Polisen är inte snäll mot dem i väst heller.
  Ang. kriget måste man ju fråga sig om det har en förhistoria? Ja, det har det. Det har också en grundorsak, nämligen Nato:s expansion, systematiska löftesbrott och aggressiva militära omringning av Ryssland.
  Ditt tal om "det civila samhället" i Belarus och Ukraina klingar lite falskt. I det lilla Belarus försökte man men misslyckades med att störta regeringen och presidenten. I Ukraina lyckades det och det är därför vi är där vi är. USA drev fram kuppen 2014 (Fuck, EU!). EU lämnas att solidariskt betala notan.
  Du får gärna protestera mot Rysslands invasion. Men den här gången är jag inte med. Jag äcklas av våra media och krigsaktivismen! Jag vill leva i ett samhälle där man kan lyssna på nyheter, dirigenter och operasångare oberoende av nationalitet.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.