24 mars 2022

Svenska vapen går till naziförband

Ett svenskt pansarskott m/86 beslagtaget av folkmilisen i DNR. Källa: Donbass Today.

Sverige har nu levererat 10 0 00 pansarskott till Ukraina. Det är ett vapen som trots namnet kan användas mot mycket annat än pansar - ett favoritvapen i kriget mellan nordiska MC-gäng.

Svenska myndigheter har inga möjligheter att kontrollera var vapnen tar vägen när de väl kommit fram till stridszonen. I östra Ukraina är sannolikhet att de hamnar i den nazistiska Azov-bataljonen stor.

Så här skriver Al Jazeera tämligen objektivt om Azovbataljonen, som numera är inlemmat i VSU (Ukrainas reguljära armé):

"Azov är en högerextrema frivillig infanteri enhet vars medlemmar är ultranationalister och anklagade för att hysa nynazistisk och vit suprematistisk (överhöghet-s) ideologi. Enheten bildades ursprungligen som en volontärgrupp i maj 2014 av det ultranationalistiska gänget "Ukrainas patrioter" och den nynazistiska gruppen "Social-nationella församlingen" (SNA). Båda grupperna ägnade sig åt främlingsfientliga och nynazistiska ideal och åt att fysiskt överfallna migranter, den romska folkgruppen och människor som motsatte sig deras åsikter.

Som en bataljon kämpade gruppen i frontlinjen mot pro-ryska separatister i Donetsk, den östra regionen av Ukraina.... Några månader efter att ha återerövrat den strategiska hamnstaden Mariupol från de ryskstödda separatisterna, integrerades enheten officiellt i Ukrainas nationalgarde den 12 november 2014 och fick stort beröm från dåvarande presidenten Petro Porosjenko. "De är våra bästa krigare", sa han vid en prisutdelning 2014. "Våra bästa volontärer."

Vem grundade Azov? Enheten leddes av Andriy Biletsky, som fungerade som ledare för både "Ukrainas patrioter" (grundad 2005) och SNA (grundad 2008). SNA är känt för att ha utfört attacker mot minoritetsgrupper i Ukraina.

2010 sa Biletsky att Ukrainas nationella syfte var att "leda de vita raserna i världen i ett sista korståg ... mot semitledda Untermenschen [underlägsna raser]".


Biletsky valdes in i parlamentet 2014.

Han lämnade Azov eftersom förtroendevalda inte kan vara i militären eller polisen. Han förblev parlamentsledamot fram till 2019.

2016 bildade Biletsky det högerextrema partiet Nationella kåren, vars kärnbas är veteraner från Azov.

Vem finansierade Azov innan det blev en del av Ukrainas väpnade styrkor?

Dessa styrkor finansierades privat av oligarker – den mest kända är Igor Kolomojskij, en energimagnat, miljardär och dåvarande guvernör i Dnipropetrovsk-regionen. Förutom Azov finansierade Kolomoisky andra frivilliga bataljoner som enheterna Dnipro 1 och Dnipro 2, Aidar och Donbas. (Enligt Ukrainas fd premiärminister Nikolaj Azarov har de alla inlemmats, rubb och stubb, i VSU utan att ge avkall på sina naziideologier.)

Azov fick tidigt finansiering och hjälp från en annan oligark: Serhiy Taruta, miljardärsguvernören i Donetsk-regionen, som för övrigt är en mycket god vän till Carl Bildt som varit på besök.

2015 sade Andriy Diachenko, dåvarande talesperson för Azovregementet att 10 till 20 procent av rekryterna var nazister. Enheten har förnekat att den ansluter sig till den nazistiska ideologin som helhet, men nazistiska symboler som hakkorset och SS-regalier är utbredda på Azovmedlemmarnas uniformer och kroppar.

Uniformen bär till exempel den nynazistiska Wolfsangel-symbolen, som liknar ett svart hakkors på gul bakgrund. Gruppen sa att det bara är en sammansmältning av bokstäverna "N" och "I" som representerar "nationell idé". Enskilda medlemmar har utgett sig för att vara nynazister, och extremhögerextrema ultranationalism är genomgående bland medlemmarna.

I januari 2018 startade Azov en gatupatrullenhet kallad National Druzhyna för att "återställa" ordningen i huvudstaden Kiev. Istället genomförde enheten pogromer mot den romska gruppen och attackerade homosexuella.

"Ukraina är världens enda nation som har en nynazistisk formation i sina väpnade styrkor", skrev en korrespondent för den USA-baserade tidskriften Nation 2019.

https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment


4 kommentarer :

 1. Azov battaljonen är så pass liten så det är inget argument att ta emot Ukraina!
  Det går inte att rättfärdiga denna barbariska invasion, bombning, våldtäkt av civila och hat och mänskliga brott som Ryssland orsakat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Azovbataljonen lyckades ta livet av 14.000 i Donetsk och Lugansk...såå små kan de väl inte vara då? .Visserligen fick de hjälp av främlingslegioner t.ex.Blackwater och andra frivilliga mördare som blivt arbetslösa när kriget i Syrien är på upphällningen.

   Radera
 2. Du vill inte skriva under namn. Normalt tar jag inte in sådana inlägg, men du kanske bara är en blyg viol... Problemet med Azov-bataljonen är 1) att den inte är ensam, det finns flera (Dnipro, Ajdar etc) och 2) att dessa mer eller mindre naziinfekterade förband inkorprorerats i VSU, Ukrainas krigsmakt, som de är och har fått ett oproportionerligt inflytande. När hela operationen mot Donbass definierats som en "antiterroristisk operation" kriminaliserar man flera miljoner och det enbart på språklig grund. "Svansen" (nazisterna) har helt klart lärt sig vifta på hunden. Nazisternas våldsdåd utreds som regel inte och ingen har te x straffats för mordbranden i Odessas fackföreningshus.

  SvaraRadera
 3. Att förminska vikten av de nazistiska styrkorna i Ukraina - är vad som på engelska brukar kallas white washing, eller hur? Ja - jag skrev nazistiska - och inte "neo". För dessa har faktiskt överlevt oavbrutet sedan 1945. Dessa är så "original" det kan bli. Men utan att förringa deras inflytande och makt, kan man ju inte svälja lögnerna vår regering pumpar i oss gällande Ukraina och stödet dit. Krig är inte trevligt - men detta borde de tänkt på 8 år sedan. Ingen här har rört ett finger gällande deras inbördeskrig i Donbass.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.