31 mars 2022

Rubelns värde varar?

En tre kilo tung guldrubel. En säker investering.

President Vladimir Putin förklarade i ett samtal med den tyske kanslern Olaf Scholz igår att från och med den 1 april 2022 måste gasleveranser till Europa betalas i rubel.

Putin betonade samtidigt, enligt T-online, och betonade att ingenting kommer att förändras för europeiska importörer.

Hur ska man uppfatta det här? Är det ryska påbudet bara ett skrämskott?

Nej, avräkningar kommer visserligen att göras i euro som kontrakten föreskriver och, som vanligt, pengarna överförs till Gazprombank, som inte påverkas av sanktionerna.

Efter det kommer banken att omvandla de mottagna medlen till rubel. Inga euros når Ryssland. Bara rubler.

Man ska nog uppfatta detta som att möjligheten att betala i euro bara gäller så länge som västmakterna inte rör Gazprombank eller möjligheten att använda SWIFT för energiaffärer.

Men tyskarna vet inte vad USA tänker göra. De kan inte vara säkra på att inte Gazprombank beläggs med sanktioner i morgon. Därför har ekonomiminister Habeck aktiverat den första etappen av Tysklands gasberedskapsplan.

Sedan krigets början har Tyskland och några andra EU-länder hållit sig undan från att införa sanktioner mot den ryska energisektorn som är en av Rysslands viktigaste inkomstkällor.

Om omvandlingen till rubel sker i väst blir ändå effekten för Ryssland den önskade. Man slipper inflöde av dollar och euro som ändå är svåra att använda. Betalningar i rubel stödjer växelkursen för den ryska valutan, som redan nästan har återgått till det normala läget före kriget.

"För att förvärva rubel behöver ingen bryta sanktionerna mot den ryska centralbanken", skriver Commerzbank i en färsk analys. "Rubel finns som vilken annan valuta som helst i världen inte bara i centralbanken, utan även i affärsbanker."

EU har sanktionerat vissa ryska banker och uteslutit dem från Swift-systemet. De relevanta finansinstituten för energiimport, som Gazprombank, har ännu inte känt av några sanktioner. Ekonomen Ulrike Neyer från universitetet i Düsseldorf ser därför möjligheten att betala för energiförsörjningen i rubel utan att bryta sanktioner.

I ett samtal med förbundskansler Scholz på torsdagen drog Putin upp exakt denna väg. Både tidigare ECB-presidenten och nuvarande premiärministern i Italien Mario Draghi och Scholz presenterar detta som en lättnad: Enligt de två statsmännen skulle Europa sedan fortsätta att betala i euro, men i själva verket skulle de köpa rubel från Gazprombank.

https://beta.t-online.de/finanzen/unternehmen-verbraucher/id_91920098/russisches-gas-in-rubel-bezahlen-das-kann-die-eu-gar-nicht-leisten.html

https://www.kp.ru/online/news/4687039/

1 kommentar :

 1. En kommentar/förtydligande behövs utifrån att vi i väst blir överkörda med propaganda från våra egna i denna fråga.

  Det som har föranlett detta är att Ryssland har placerat sina intäkter på gasexport i utländska fonder enligt en högt uppsatt rysk tjänsteman som interjuvades av radiokanalen Govorit
  Moskva för ca 1 vecka sedan. Programledaren ställde frågan, gällande Rysslands ca 300 miljarder dollar som nu har tagits av väst, varför har Ryssland tillåtit denna stöd ske?

  Tjänstemannen svarade ”nada byt okyratna” (”Надо быть аккуратно”) att det inte är en stöd utan en frysning av Rysslands pengar, som inte kan tas bort hur som helst utan att världens finansiella system skulle kollapsa. Men tillgångarna är inte tillgängliga för överskådlig tid.

  Programledaren bemötte detta med att fråga varför Rysslands pengar överhuvudtaget skickades till utländska banker?

  Tjänstemannen svarade liknande; När Ryssland gick över till modern ekonomi så visste vi inte hur världen fungerande. Vi tittade på Norge hur de hanterade sina pengar från olja och gas.

  Vi såg att Norge placerade pengarna i olika utländska fonder och länder som en säkerhet för att få en ekonomisk spridning som inte riskerar att deras pengar går förlorat av ett lands krasch.

  Vi såg att Norge placerar sina pensioner på detta sätt så vi har alltså följt Norge modell med dessa 300 miljarder dollar. Använt pengar som går till våra pensioner.

  Jag stannar där och hoppar nu in i bloombergs beskrivning och min tolkning av vad som menas med ”betala Rubel för gas”.

  EU betalar EURO till Ryssland gebom EURO-konton i EURO-banker.

  Ryssland måste alltså sälja dessa EUROs. Tills nu har Ryssland sålt EUROs genom att köpa utländska fonder i Utländska banker.

  Det är alltså denna mekanism som nu är fryst av EU och USA. Det är med detta Putin menar att Ryssland har hittills gett bort gas (och annat) gratis.

  Det nya Upplägget som Ryssland gör är att skapa en transit-bank/proxy genom Gazprombank, som kontrolleras av Ryssland.

  Inbetalningar görs i dollar, euros eller Rubel till ett konto som ryssland sätter upp åt respektive kund. För de insatta fondmedel köps Rubel på moskvabörsen och sätts in på kundens gas-konto. Därefter kan kunden välja när den vill betala för gas.

  Det som blir skillnad mot tidigare är att

  1. Ryssland placerar inte mer EUROS och Dollar i utländska fonder, utan de konverteras direkt på världens börser

  2. Ryssland köper något vid konverteringen. Värdet ackumuleras till Ryska staten

  3. Ryska staten riskerar inte längre att intäkten kan bli fryst av utländska sanktioner. Därmed frigörs utbetalningar av pensioner, investeringar mm.

  Sammanfattningsvis
  finns ingen anledning att ljuga om att Ryssland skulle göra avtalsbrott. Betalningarna sker som förr men skillnaden är att betalningen ska ske genom Ryska banker och deras kontroll och inte genom EU-banker som fryser inbetalningarna så fort de sker.

  Att skrika avtalsbrott och påstå att man ska sluta köpa Rysk energi på grund av utpressning är cirkus och propaganda


  Källa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-30/germany-says-putin-is-backing-off-demand-for-ruble-gas-payments

  Vänligen Alex S

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.