12 mars 2022

Oliver Stone: Ukraina i brandDet var så här det började. En USA- och EU-stödd statskupp som tvingade bort den valde presidenten Viktor Janukovitj och installerade en regim där högerextremister med stort våldskapital blev - och är - tongivande.

De grupper som då kom till makten har ett inflytande som är många gånger större än de 2,15 % de fick i valet 2019.

Genom sina väpnade grupperingar, bl.a. Azovbataljonen, har de i 8 år anfört ett omänskligt krig mot 3-4 miljoner innestängda i Donbass. Idag, när ryska trupper gått in i Ukraina, bl.a. för att förebygga en planerad stormning av Donbass med 130 000 man, använder Azovbataljonen och liknande grupperingar civilbefolkningen som sköldar och hindrar dem exempelvis att lämna det belägrade Mariupol.

"Desertörer", som vägrar ta vapen i deras led, straffas med offentliga spöstraff. Person som haft kontakt med "ryssar" skjuts på öppen gata som "förrädare" - bl.a. en medlem  i den första delegation som åkte till Belarus för att förhandla om gröna korridorer.

President Zelenskij, som kom till makten på löften om fred, har idag helt förvandlats till ett verktyg för extremnationalisterna och följer principen ju sämre, ju bättre.

Titta på Oliver Stones film! Han är en ärlig amerikan som har ögon och öron öppna och som under ett långt liv lärt sig att det hans eget lands militär och politiker säger långt ifrån alltid är sant.

Den som tror att vi kan uppnå fred genom att fördöma Putin, förbjuda ryssar från att tävla i internationella sportsammanhang, sluta spela Tjajkovskij, döpa om gator och med tusentals nedriga nålsting förvandla ryssar till paria (det har påpekats att en del konfiskatoriska åtgärder mot ryssar är direkt paralleller till vad som drabbade judarna i Tyskland föra och under andra världskriget) tror fel.

Vi når fred genom att tala med varandra, förhandla och försöka förstå varandras bevekelsegrunder.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.