gerundium

5 december 2014

Rysslands svarta själ

Bild: Kazimir Malevitj

Putins tal inför federala församlingen igår innehöll inget sensationellt. Men han är ingen cirkusartist, utan president, påpekade en ryss.

Typiskt nog utsattes Ryssland för attacker från flera håll samma dag för att förmörka dagen.
Dels genom terroristattacken i Tjetjenien, som dock eliminerades mönstergillt av FSB. Dels genom en organiserad attack mot rubeln: dagen före hade ryska Centralbanken tvingats sälja valuta för 101 miljarder rubel för att stabilisera kursen.

I SVT:s rapport förklarade en expert att landets oljeberoende under Putin ökat från 8 till 54 procent. Det är inte riktigt sant. Jag skulle säga från 18 till 50 procent. En enorm ökning. De siffrorna bygger dock på att man sätter priset på den inhemska konsumtion till världsmarknadsnivå. Räknar man efter de lägre priser man faktiskt betalar sjunker kolvätenas andel i ekonomin till 33 procent.

Här siffror från hemsidan "Rysslands svarta själ".

Kolvätenas andel av rysk BNP
År Miljarder  $ Exportens andel av BNP Produktionens andel av BNP 
2010 254 16,9 % 34 %
2011 340 17,0 % 34 %
2013 350 16,7 % 33 %


Att Ryssland under Putin (från det att han tillträdde som premiärminister första gången 1998) blivit så mycket mer oljeberoende beror på två faktorer:

1. Oljepriserna som var 20 dollar per fat när han tog över steg till 140 dollar per fat som mest 2008, idag knappt 70 dollar per fat.

2. Produktionen har utvecklats starkt och vuxit med ungefär 75 procent under samma period.
Antagligen har Ryssland gjort ett riktigt valt som ökat produktionen så starkt när priserna varit på topp. Nu kan det dröja innan de kommer tillbaka dit. Flera år säger en del experter. Ryssland har ett bra utgångsläge när oljehandeln tar fart igen - produktionskostnaderna är de lägsta i världen, näst Saudiarabiens.
 
Omställningen kommer hur som helst att bli svår för Ryssland, eftersom landet uppenbarligen saknar strategi för hur en ny industrialisering skulle se ut. De statliga åtgärderna begränsar sig till en och annan tullfri zon och en och annan industripark.

Det räcker inte. Har tycks det finnas ideologiska skygglappar. Enligt rådande ideologi ska inte statssektorn spela en ledande roll i ekonomin, utan detta ska överlåtas på oligarkerna, som till att börja med ska tvingas ta hem sina kapital från olika skatteparadis. Några experter talar om Frankrike som en möjlig förebild - kapitalistisk marknadsekonomi med 50 % statsägt näringsliv. Men allt som ens avlägset påminner om sovjettiden möts med förakt.

Om vi ska tala klartext: Putins makt - och popularitet - har byggt på olja. Om den nu till stor del faller bort, kommer oligarkernas makt relativt sett att stärkas och man kan räkna med att Putins regim kommer att utsättas för attacker inifrån. När Putin fick Ryssland att räta på nacken och hävda sig som likaberättigad aktör i en värld toppriden av USA, kunde han rida på en väldig folklig sympati.
Men nu framstår Ryssland som isolerat, utan andra vänner än sin armé och sin flotta, och då blir Putins inre program avgörande.  Räcker det han presenterat hittills?

I kungariket Sverige, som inte ens tycks förmöget att få fram en fungerande regering, är vi inte i läge att skriva ut några recept. Ministären Löfvén försvann som bubblorna efter "ryska ubåtar" i Stockholms skärgård, skrev en elak kommentator i "Rysslands röst" igår. Att samma kommentator tycks tro att Sverigedemokraterna är frälsningen för Sverige, visar hur långt från varandras verklighet vi har kommit. Hjärnridån har fallit tungt emellan oss.

Stefan Lindgren





6 kommentarer :

  1. Rysslands största TV-kanal, "Pervyj kanal" (Första kanalen) ägnade gårdagens bästa sändningstid åt Lev Levshchenko, Rysslands Tommy Körberg om man ska försöka sig på en analogi. Båda naturliga och utmärkta sångare som knappast låter sig tuktas av en sångpedagog.

    Lev Levshchenko framförde sina populära sånger, därefter fick man rösta om vilken sång som var populärast. "Den Papedy" (Segerdagen) gick segrande ur striden, möjligen ett tidens tecken i Ryssland. Programmet avslutades med att Lev Levshchenko sjöng "Den Papedy" omgiven av högt dekorerade militärer.

    SvaraRadera
  2. Jag vill inte vara petig men Den pobedy heter sången som framförs av Lev Lesjtjenko. Enligt svenska transkriberingsregler. Lesjtjenko har framfört sången otaliga gånger sedan 1975 - svårt att se någon konjunktur i detta.

    SvaraRadera
  3. Det finns it-kreativitet där, bla såna som återvänt från väst. Men produktion av högteknologi behöver de hjälp att komma igång med. Kina investerar för det ändamålet i Ryssland. Det vore intressant om svenska företagare bredde ut sig positivt beträffande verksamhet och investeringar i Ryssland.
    Hur skapar man en mängd medelstora företag? Usa kan snart inte längre ge tips, eftersom medelklassen håller på att utplånas, om än av andra skäl än i Sovjet.

    SvaraRadera
  4. Jag tenderar att (felaktigt) skriva Den Papedy eftersom "o" i Den Popedy uttalas mer som "a".

    Självklart har Lev Lesjtjenko sjungit den otaliga gånger den 9 maj, men en fredagskväll i början av december? Din utmärkta blogg om Ryssland slutade i ett frågetecken, vilket inbjöd till min spekulation om Pervyj kanals fredagsunderhållning.

    SvaraRadera
  5. Återigen: Po-be-dy. Alltså med -b-.

    SvaraRadera
  6. Ulf Nilsson skriver:
    Bra och intressant att du Stefan skriver om Rysslands ökande oljeberoende. Du har ju ägnat mycket tid åt att försvara Putin vilket är rätt när det gäller utrikespolitiken i t.ex. Syrienkriget och inrikespolitiskt har Putin inneburit ordning i landet med löner och pensioner som betala i tid etc. Men framtiden är inte ljus, speciellt inte när det gäller ekonomin. Oavsett vilka % -siffror som är rätt så är det tveklöst så att Ryssland under Putin ensidigt satsat på oljan och andra sektorer har stagnerat.
    Kina har under samma tid använt sina väldiga inkomster från låglönebaserad tillverkningsindustri till att utveckla landet teknologiskt; på 10 år har man blivit världsledande inom höghastighetståg och man har byggt upp världens främsta biotekniska forskningscenter som lockat forskare från USA! Helt klart nöjer man sig inte med att förbli ensidigt beroende av låglöne-tillverkningsindustri.
    Därför har det inte varit rätt av Ryssland/Putin att satsa ensidigt på oljan när priserna varit på topp som du anser, när man inte använt pengarna för att utveckla andra branscher.

    Idag behövs ett samarbete länder emellan för att motverka USAs krigsförberedelser men en kedja är inte starkare än sin svagaste länk och den länken kan via sig vara Ryssland! Kina har visserligen 6-7 gånger större befolkning än Ryssland men dess BNP är större än de andra 4 BRICS-länderna tillsammans och detta genom en klokare politik än Ryssland. Bägge länderna satsar ju på en form av kapitalistisk ekonomi så Kina kan också få problem men står bättre rustat att möta dessa än Ryssland. Nu t.ex. blir den inhemska konsumtionen allt viktigare som draglok för Kinas ekonomi.

    Ulf Nilsson

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.